Hlavní obsah

Dívce přinesla slávu i peníze její sbírka 37 tisíc pulců

Novinky, tcs

Sedmnáctiletá Hannah McSorleyová se nikdy nesnažila stát hvězdou sociálních sítí. Jenže člověk míní a koronavirus mění. Během nuceného pobytu doma se Hannah rozhodla zachránit z vysychající louže žabí potěr. Nyní se stará o tisíce pulců a k jejímu překvapení to zajímá internet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zachráněná žabí vajíčka původně měla sloužit jako edukační rozptýlení pro mladšího bratra, Hannah se rozhodla svůj ošetřovatelský pokus sdílet i na sociální sítí TikTok (sociální síť zaměřená na sdílení krátkých videí, která se stala fenoménem mezi mladými uživateli).

K jejímu překvapení sledování pulců přilákalo k jejímu účtu @.baby.frogs už 562 tisíc uživatelů a jejich počet stále roste. I proto mladou Hannah žijící na venkově v Severním Irsku oslovila americká agentura, která spolupracuje s mladými influencery a finančně je podporuje či jim zprostředkovává sponzory.

Ze žabích vajíček se mezitím vyklubali pulci a během pár dní se z jedné sklenice museli přestěhovat do dvou a následně už bylo pulců tolik, že pro ně Hannah s rodinou připravila bazén.

„Jsem opravdu překvapená, kolik lidí mě sleduje. Vždyť jsou to úplně prosté věci: pulci a žáby. Lidé to však shledávají zajímavým,“ uvedla Hannah pro deník Guardian. Kolik žabích zárodků se nyní v bazénu přesně pohybuje, Hannah neví. „Vždy říkám, že jich je 37 928,“ zasmála se dívka. „Říkám tomu velkorysý odhad,“ doplnila.

Pulce čeká návrat do přírody

To, jak o pulce správně pečovat, zkonzultovala Hannah s Agenturou pro ochranu životního prostředí Severního Irska (NIEA). Poté, co pulci přestali přijímat živiny ze žloutkového váčku, dává jim Hannah spařené listy špenátu či hlávkového salátu.

Farmář i při pandemii prosperuje, jako nikdy. Může za to prý žába

Koktejl

Během 72 dnů, co se o své pulce stará, zaznamenala Hannah zatím pouze tři úhyny. „To je ale bohužel příroda. Ale nezůstanou zapomenuti, dělám jim pohřby,“ uvedla s nadsázkou. Je ale fakt, že pohřeb pulce Freda zhlédlo už více než 1,8 milionu lidí.

Hannah tuší i důvod toho, proč tolik lidí pulci zajímají. „Lidé mají rádi jednoduchost mých videí. Jsou prostě o pulcích, kteří se snaží žít, jak dovedou,“ řekla Hannah. Dobře však ví, že s pulci si už užije ještě maximálně dva nebo tři týdny. Některým už se začaly klubat nožičky.

Před 40 miliony lety žily v Antarktidě žáby

Věda a školy

Lidé na internetu vyjádřili obavy, že okolí bude kvůli pulcům zamořeno žábami. I na to však Hannah pomyslela. S rodinou žáby rozveze do různých lokalit v okruhu tří kilometrů, aby žábami nezahltila jedno místo. Podle ekologů je populace žab kvůli neobvykle teplému jaru na ostrovech stejně nižší, Hannah tak přispěje k návratu do normálního stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám