Hlavní obsah

Češka si nechala vyrobit unikátní skleněný hudební nástroj, jediný svého druhu na světě

Novinky, ale
Praha

Pětatřicetiletá umělkyně Lenka Morávková se hudbě věnuje od svého dětství. Přes elektronickou hudbu a produkci se seznámila s pokračovatelem bratří Baschetových a vyrobila si vlastní skleněný hudební nástroj s názvem Bohemian Cristal Instrument, jediný svého druhu na světě.

Češka si nechala vyrobit unikátní skleněný hudební nástroj, jediný svého druhu na světěVideo: Novinky

 
Článek

„Díky bratrům Baschetovým a jejich konceptu zvukových soch – tohle jsou totiž zvukové sochy a vytvářeli je od 50. let minulého století – jsem se dozvěděla, že je možné vytvořit nástroj ze skla,“ řekla Novinkám umělkyně Lenka Morávková.

Během pobytu ve španělské Barceloně se Lenka seznámila s pokračovatelem bratrů Baschetových Martím Ruidsem a v její hlavě vznikl nápad vyrobit si vlastní skleněný hudební nástroj.

Rozhodla se tedy nechat si vyrobit v Jablonci, odkud pochází, ze skla něco, co bude ryze lokálního charakteru. Vznikl Bohemian Cristal Instrument.

Foto: Novinky

Lenka chtěla mít nástroj dvoubarevný - akvamarínová je její neoblíbenější barva a k té se prý perfektně hodí žlutá

Nástroj se skládá ze skleněných tyčí a kovových rezonátorů, které vypadají jako velké vějíře. Podle Lenky Morávkové je hra na tento nástroj jednoduchá.

„Namočíte si prsty a těmi třete skleněné tyče. Ve chvíli, kdy ucítíte, že vám to dělá vibrace mezi prsty a tyčí, jde zvuk ven. Vibrace pak putuje ze skleněné tyče do kovového těla, kde se řeší výška tónu, a poté do rezonátorů, které zvuk amplifikují do prostoru. Když je tedy sundáte, není slyšet skoro žádný zvuk,“ řekla Morávková.

Původní Cristal Baschet je orientován horizontálně a skleněné tyče jsou transparentní. Hraje se na něj podobně jako na klavír, a dokonce je tak i laděný.

„Tahle socha, ten náš první český Cristal Baschet, který jsme nazvali Bohemian Cristal Instrument, je vlastně první socha tohohle typu na světě. Je vertikální a z barevného skla. Dá se i rozevřít jako vějíř, což je taková reference na španělskou spolupráci,“ dodala Lenka Morávková.

Nejbližší koncert má Lenka Morávková 18. a 19. července na Colours of Ostrava, kde ve středu bude mít premiéru společně s Williamem Closem a jeho Zemskou harfou „The Earth Harp“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám