Hlavní obsah

Bumerangy pomáhaly i při výrobě kamenných nástrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakřivená vrhací zbraň z tvrdého dřeva není jenom zbraň. Průzkum mikroskopických stop na povrchu bumerangů z muzejních sbírek města Sydney ukázal, že sloužily i k jiným činnostem. Mimo jiné se používaly k tvarování kamenných nástrojů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ne všechny bumerangy se vracejí. Většina z nich slouží k lovu a boji, nebo se používají ke hře a učení,“ řekla Eva Martellottová, doktorandka z Griffith University v Queenslandu, která provedla výzkum sbírky v Sydney.

Ta obsahuje stovku domorodých bumerangů, pocházejících hlavně ze severu Austrálie. Stopy jejich použití k úpravě tvaru kamenných předmětů se našly na čtvrtině zkoumaných předmětů.

Jak Martellottová upozornila, používání dřeva a jiných tvrdých organických látek k úpravě kamene není nic nového. Už pravěcí neandertálci v Evropě používali k tvarování svých kamenných nástrojů kosti.

Nebojácný kocour táborníků zahnal medvěda

Koktejl

Na základě porovnání bumerangů a kostí používaných těmito pralidmi dokázali vědci rozlišit stopy vzniklé při tvarování kamene od povrchových změn vzniklých při výrobě, lovu nebo v boji.

Nové zjištění podle Martellottové „zdůrazňuje víceúčelovou povahu každodenních nástrojů, jako jsou bumerangy, v domorodé kultuře“.

Studii o tomto výzkumu bumerangů zveřejnil podle webu cosmosmagazine.com časopis Journal of Archaeological Science.

„Bumarin“, ale hlavně „karli“

Pojmenování bumerang je odvozeno od slova bumarin. Tak bumerangu říkají domorodci mluvící jazykem dharug, kteří žijí v povodí  řeky Georges v Novém

Jižním Walesu. Mezi ostatními domorodci je však nejrozšířenější pojmenování karli a jeho odvozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám