Hlavní obsah

Brutálně zavražděná žena se dočkala pohřbu po více než sto letech

Novinky, tcs

Život Britky Mamie Stuartové skončil tragicky v roce 1919, její příběh však nikoliv. Šestadvacetiletá žena byla brutálně zavražděna, její tělo však nebylo desítky let nalezeno a teprve po sto letech mohla být řádně pohřbena.

Foto: Profimedia.cz

Caswell Bay (ilustrační foto)

Článek

Důstojné rozloučení se zavražděnou ženou proběhlo loni v prosinci v britském Sunderlandu, postarala se o něj její praneteř Susie Oldnallová, jejíž příběh zveřejnila BBC. Díky ní může konečně Mamie Stuartová spočinout v hrobě vedle svých rodičů.

Mamie se narodila v roce 1893 v Sunderlandu, domov však záhy opustila, aby zkusila najít štěstí coby barová tanečnice. „Byla to taková panenka, co v pubertě opustila domov,“ uvedla Susie Oldnallová. „Ale byla taky dost statečná. Slyšela jsem, že patřila do skupiny tanečnic, které když nedostaly zaplaceno, tak se dovedly bránit i soudně,“ dodala praneteř.

V roce 1917 našla i Mamie své štěstí, nebo si to alespoň myslela. Zamilovala se do velšského námořního inženýra George Shottona, kterého si o rok později vzala a odstěhovala se s ním do Walesu. Během roku manželský pár změnil třikrát adresu, až se usídlil v jedné z vesnic ve velšské zátoce Caswell.

Bez těla není zločinu

Se svou rodinou zůstávala v kontaktu až do listopadu roku 1919. V dopise své rodině si stěžovala, že její manželství nepatří k nejšťastnějším. Následně zmizela, její rodiče ještě v prosinci obdrželi telegram, ve kterém jim Mamie přála šťastné Vánoce, ovšem veškeré jejich odpovědi pošta vracela jako nevyzvednuté.

Po Mamie nebylo ani vidu ani slechu až do dubna roku 1920. Tehdy se do rukou policie dostalo zavazadlo, který si jistý muž zapomněl v prosinci v hotelu Grosvenor ve Swansea. Uvnitř se nacházely ženské šaty a boty a kus papíru s adresou. Policisté zjistili, že na adrese bydlí rodiče Mamie Stuartové a že šaty a boty patří pohřešované ženě.

Mamie Stuartová

Kufr patřil Georgi Shottonovi, kterého policisté našli v jiné z vesnic v zátoce Caswell. K jejich překvapení žil doma s manželkou Mary Leaderovou a jejich malou dcerkou. Shotton se snažil zapírat, nakonec však přiznal, že se Mamie Stuartovou zná, že se s ní oženil, i když byl ženatý, a že se pohádali a on se pouze chtěl zbavit jejích věcí, když ho opustila.

I další nepřímé důkazy naznačovaly, že Shotton Mamie zavraždil, ovšem bez těla není zločinu a tehdejší zákony neumožňovaly policistům Shottona ani zatknout pro podezření. Shotton byl alespoň shledán vinným ze zločinu bigamie a odsouzen na dva roky. Tělo Mamie Stuartové se nenašlo a její zmizení zůstávalo záhadou. Až do roku 1961.

Hrůzný objev jeskyňářů

Psal se 5. listopad 1961, když se trojice amatérských jeskyňářů vydala na průzkum opuštěného dolu Brandy Cove v zátoce Caswell. Pohodový výlet byl však přerušen hrůzným nálezem pytle, který byl schovaný za kameny v jedné z pustých šachet. V něm byly nalezeny lidské pozůstatky.

Soudní pitva určila, že části těla, které byly nalezeny, patřily ženě staré odhadem mezi 20 a 30 lety. Nalezeny byly i části lebky, podle které koroner zjistil, že ženě chyběl na horní čelisti jeden zub. Vše odpovídalo Mamie Stuartové.

Když se poté policisté pídili po Shottonovi, zjistili, že v roce 1958 ve věku 78 let zemřel.

Poslední večeře Luciena a Oliviera: Francie vyřešila záhadný skon dvou přátel

Koktejl

I když nemohlo být vzneseno obvinění, Shotton byl označen za vraha Mamie Stuartové a tím byl případ uzavřen. Nikoliv však příběh Mamie Stuartové. Jelikož nikdo z její nejbližší rodiny už nežil, byly její ostatky ponechány ve velšské laboratoři v papírové krabici, kde zůstaly další desítky let.

Patolog navzdory radám kosti nezlikvidoval

„Takže ji potkala tahle tragédie, pak její tělo čtyřicet let leželo v dole a dalších šedesát let v krabici, kterou jenom možná občas někdo vytáhl, aby ji ukázal studentům. Nejsem věřící, ale tohle mi přišlo strašné,“ uvedla praneteř Mamie Susie Odnallová.

George Shotton a Mamie Stuartová

Je vděčná patologovi Stephenu Leadbeatterovi, který se ostatků její pratety odmítl vzdát. „Lidé mu říkali, ať se těch starých kostí zbaví, ale on říkal, že to udělat nechce, protože nikdy nevíte, kdy se objeví nějaký potomek rodiny,“ uvedla pro BBC Oldnallová.

Léta doktor kosti schraňoval, aby se ukázalo, že měl pravdu. Loni ho oslovila právě Oldnallová, která po pratetě pátrala.

Pak zbývalo ještě najít hrob, kde byli pohřbeni rodiče Mamie. Následně doktor Leadbeatter přivezl kosti a Susie Oldnallová se s manželem vydala na hřbitov, kde pozůstatky Mamie uložila k jejím rodičům. Tím se definitivně uzavřel příběh zavražděné ženy.

„Je to divné. Všechny důkazy a záznamy o Mamie byly zničeny. Hotel, ve kterém by nalezen kufr s jejími věcmi, vyhořel, policejní stanice, kde byly další důkazy byla vybombardována?“ uvedla Oldnallová. „S jejími pozůstatky se nakládalo s absolutním nedostatkem důstojnosti. Teď je konečně se svými rodiči,“ uzavřela příběh Oldnallová.

Reklama

Výběr článků

Načítám