Hlavní obsah

Britská horská služba testuje futuristický jetpack

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě donedávna byl batoh opatřenými tryskami doménou různých představení a pokusů o překonání rychlostních rekordů. Nyní je však poprvé testován k reálnému využití. Společnost Gravity Industries nyní ve spolupráci s britskými záchranáři testuje jetpack pro využití v horách. Počáteční testy zatím dopadly výborně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská horská služba zkouší za zraněnými létat s jetpackyVideo: AP/Reuters

 
Článek

Nad malebnou krajinou rychlostí okolo padesáti kilometrů za hodinu sviští vzduchem muž s těžkým strojem na zádech. Není to však sci-fi z padesátých let, nýbrž realita posledních dní. V britské oblasti Lake District probíhají neobvyklé testy.

Během jednoho z nich je scénář následující: Desetiletá dívka spadla ze skály a ošklivě si zlomila nohu. Na cestě je vrtulník, ovšem záchranáři se potřebují k dívce dostat co nejdříve. Zatímco normálně by to trvalo nejméně 25 minut, záchranář s jetpackem se dokáže za dívkou dostat během devadesáti vteřin.

Posléze poskytne na místě první ošetření a připraví zraněnou na transport vrtulníkem. „Ten potenciál je obrovský,“ uvedl záchranář a pilot vrtulníku Andy Mawson. „První let v Cumbrii s jetpackem, který může zachraňovat životy, to je neuvěřitelné,“ dodal.

Britský vynálezce se zapsal do Guinnessovky. Má nejrychlejší jetpack na světě

Koktejl

S maximální rychlostí 51 kilometrů a maximální dosažitelnou výškou 3658 metrů je jetpack do jezerní oblasti jako dělaný. Nejvyšší vrchol (a zároveň nejvyšší hora Anglie) Scafell Pike měří 978 metrů. Hornatá oblast s nesmírně proměnlivým počasím je navíc populární mezi nezkušenými turisty, což vede k častým výjezdům horské služby. Jen za uplynulý rok museli záchranáři vyrážet k 584 případům.

K zapojení jetpacku coby stálé výbavy záchranářů je samozřejmě ještě dlouhá cesta plná dalších bezpečnostních testů. „Kdo ví, co budoucnost přinese, ale tohle je začátek, na který jsme maximálně hrdí,“ uvedl vynálezce jetpacku Richard Browning.

Reklama

Výběr článků

Načítám