Hlavní obsah

Britce se z vajec ze supermarketu vylíhla kachňata

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacetiletá Charli Lellová kdysi viděla video, které ukazovalo, že i z vajec zakoupených v supermarketu se mohou vylíhnout ptáci. Podobný experiment se rozhodla vyzkoušet, když se nudila během karantény. A skutečně - z vajec vložených do inkubátoru se jí nakonec vylíhla tři kachňata.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kvůli koronavirové pandemii musela poslední dva měsíce zůstat Charli Lellová, která pracuje jako asistentka managera, doma se svou rodinou v Hertfordshireu. Rozhodla se proto zopakovat experiment, který kdysi viděla na sociálních sítích.

Tehdy se někdo snažil v inkubátoru vylíhnout ze zakoupených vajec křepelky. „To byl můj původní plán, když jsem ale ve Waitrose (britský obchodní řetězec, pozn. red.) uviděla kachní vejce, řekla jsem si, že s nimi by to možná šlo taky,“ uvedla pro CNN Lellová.

Zprvu se nic nedělo, avšak po šesti dnech začala žena na některých vejcích v inkubátoru pozorovat jasné změny. V průběhu dalších dní se z vajec nakonec vyklubala tři kachňata, která Lellová pojmenovala Beep, Peep a Meep.

„Strávila jsem dva dny přilepená k inkubátoru, když se Beep klubal na svět. Byl o samotě tak dva dny, takže jsem mu udělala z čepice malý pelíšek a starala se o něj, dokud se nevylíhl Peep, Meep se připojil asi o týden později.

Lellová doma chová kuřata a poté, co kachňatům naroste peří, plánuje je za nimi přemístit ven. Všechny, kdo by se chtěli pustit do podobného experimentu, však Lellová varuje, že pokud uspějí, budou se muset o kachňata postarat. Měli by proto mít připravené místo, kde budou moci kachny žít.

Vzácné ale nikoliv nemožné

Podle vyjádření řetězce Waitrose k prodeji oplodněných kachních vajec dochází, i když zřídka.

Je totiž „nesmírně obtížné identifikovat pohlaví domestikovaných mladých kachen. Kačeři jsou pak ponecháni ve skupinách s kachnami. Dokud však nejsou inkubovány, ujistil supermarket, jsou oplodněná vejce nerozlišitelná od neoplodněných.

Dívce přinesla slávu i peníze její sbírka 37 tisíc pulců

Koktejl

Podle společnosti Clarence Court, z jejíchž vajec se kachňata vylíhla, je pravděpodobnost přítomnosti oplodněných vajec na pultech velmi malá. Úplně ji však vyloučit nelze. „Naše kachny jsou chovány v malých hejnech s každodenním přístupem ven. Tam mohou naše kachny přilákat i divoké kačery,“ uvedl v prohlášení podnik.

Reklama

Výběr článků

Načítám