Hlavní obsah

Bohnický „hřbitov bláznů“ dodnes ukrývá mnoho tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hřbitov chovanců Ústavu pro choromyslné známý jako „hřbitov bláznů“ býval součástí sousední Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. Dodnes ukrývá spoustu tajemství a vedle filmařů láká i nadšence pro historii či mystiku. V současnosti je hřbitov veřejnosti nepřístupný. To by si přál změnit místostarosta Prahy 8 a bývalý hasič Jiří Vítek (Patrioti), který v posledních letech začal hřbitov zvelebovat a zájemcům nabízí komentované prohlídky.

Bohnický hřbitov bláznů dodnes ukrývá mnoho tajemství. Praha 8 by jej ráda zrevitalizovalaVideo: Novinky

 
Článek

Hřbitov býval využíván v první polovině minulého století.

„Od roku 1909, kdy se tu začalo pohřbívat, do 60. let zde bylo pohřbeno přes 4500 pacientů. Tedy jsou to pacienti, kteří neměli peníze na to být pohřbeni jinde, nebo je nestíhali pohřbít,“ vysvětlil Novinkám místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek.

Od 60. let však hřbitov zůstával ladem a byl také častým terčem vandalů. V průběhu let tu navíc vznikla skládka. Že s tím něco udělá, se rozhodl Vítek před přibližně sedmi lety. Sám na to nestačil, tak mu pomáhali místní, přátelé.

Foto: Novinky

Po nebožtících už zbylo jen několik náhrobků.

„Byl tu neskutečný binec, tak jsem se rozhodl hřbitov jako dobrovolník uklidit. Po měsíci už jsme na tom pracovali společně se skupinou místních. Nakonec jsme odsud odvezli asi čtyřicet tun odpadu, byly tu staré sedačky, pračky nebo ledničky,“ popsal Novinkám Vítek.

Během uklízecích prací, kdy muselo dojít i na prořezání okolních stromů, se navíc více začal zajímat o historii místa a postupně začal nabízet zájemcům komentované prohlídky.

„Chtěl jsem toto místo dostat do povědomí lidí. Mě zajímala jeho historie, některé sem láká zase tajemno, které se s tímto místem pojí,“ doplnil Vítek.

Foto: Novinky

Jedním z pozůstatků hřbitova je i pobořená kaple, která byla vysvěcena v roce 1909.

Areál hřbitova, který mimo komentované prohlídky zůstává veřejnosti nepřístupný, má rozlohu více než 25 tisíc metrů čtverečních a vedle pobořené kaple a márnice se zde nachází památná mohyla věnovaná obětem první světové války.

Nebožtíci zaplňují celý areál hřbitova, dodnes po nich zbyly už jen kopečky zarostlé břečťanem. Sem tam lze ale narazit i na několik náhrobků, zřídka kdy se ale podle Vítka stávalo, že se k zesnulým hlásili jejich příbuzní.

Tajemství bohnického hřbitova bláznů

Cestování

„Těch pár náhrobků zde udělali movitější rodiny a ti, kteří na své příbuzné nezapomněli. V tehdejší společnosti nebývalo dobré, že jste měli někoho duševně nemocného. Hroby jinak byly označené napichovacími železnými destičkami, ty zmizely ve sběrnách a zbytek prošel určitým vandalismem,“ zmínil.

Hřbitov byl v minulosti i častým cílem filmařů. V 80. letech se zde například natáčela scéna ukládání skladatele Wolfganga Amadea Mozarta do hromadného hrobu pro snímek Miloše Formana Amadeus.

V 90. letech pak hřbitov navštívila i tehdy už bývala britská premiérka Margaret Thatcherová, která zde nechala exhumovat blíže neupřesněné ostatky.

Doufají v revitalizaci

Místostarosta Vítek se i kvůli pohnuté historii místa dlouhodobě snaží o jeho revitalizaci a o to, aby hřbitov přešel pod správu Prahy 8.

Pozemek hřbitova doposud spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který areál převzal od Psychiatrické léčebny Bohnice v roce 2017.

Psi vyli divnou věc: žetě nablízku umrlec! Tajemství děsivého hřbitova z Erbenovy balady

Historie

Podle mluvčí ÚZSVM Michaely Tesařové úřad městské části hřbitov několikrát nabízel. Převod hřbitova nakonec schválila Rada hlavního města Prahy až loni na jaře. A nyní se podle Tesařové dokončuje smlouva o převodu.

„ÚZSVM nyní finalizuje smlouvu o bezúplatném převodu areálu hřbitova v pražských Bohnicích do majetku Prahy 8. Smlouva bude následně zaslána k podpisu Městské části Praha 8, předpokládáme, že se tak stane do konce tohoto týdne,“ uvedla mluvčí.

Podle místostarosty je však důležité, aby případná revitalizace hřbitova proběhla citlivě a místo si zanechalo své historické i tajuplné kouzlo.

„To místo není třeba tolik měnit. Stačí prosekat, umístit sem nějaké odpočinkové místo, udělat střechu kaple, aby do ní neteklo, ale nedávat sem nic z moderní doby, žádné lampy, zámkové dlažby ani informační tabule, aby si toto místo drželo svůj genius loci,“ doplnil Vítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám