Hlavní obsah

Auto pravděpodobněji vykradou v noci na osvětlené ulici, zjistila britská studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhasnutí pouličního osvětlení po půlnoci snižuje pravděpodobnost vykrádání aut až o polovinu, odhalila studie univerzity London School of Hygiene & Tropical Medicine financovaná britskou vládou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie proběhla v Thames Valley, části Británie, ve které leží například města Oxford, Reading, Windsor a další. Studijní tým pod vedením Phila Edwardse na výzkumné univerzitě London School of Hygiene & Tropical Medicine zkoumal podrobné údaje o trestné činnosti a změnách v používání pouličního osvětlení.

V ulicích, ve kterých bylo osvětlení vypnuté od půlnoci do páté hodiny ráno, zaznamenala policie o polovinu méně vloupání. Naopak v okolních ulicích, které zůstaly osvětlené, počet krádeží stoupl. Nebylo ale prokázáno, že by změny osvětlení zvýšily počet loupeží nebo vloupání do obydlí. Zjištění se týkalo pouze automobilů.

Studie tak ukázala jasný trend: lupiči se orientují na dobře osvětlená místa, protože na své konání potřebují vidět a chtějí se vyhnout použití vlastního zdroje osvětlení, třeba baterek.

Zloděj v Ostravě během pár týdnů vykradl 90 aut

Krimi

Vedoucí projektu Phil Edwards na stránkách univerzity uvedl:  „Důvodem, proč jsme tento výzkum provedli, je skutečnost, že mnoho místních úřadů ve Velké Británii snížilo míru nočního osvětlení v klidných částech měst, které jsou po půlnoci velmi málo využívány, aby tak ušetřily náklady na energii a snížily emise uhlíku. V souvislosti s touto politikou se však objevily obavy o bezpečnost.

Už výzkum, který jsme provedli dříve, však dokázal, že vypínání pouličního osvětlení v noci nezvyšuje kriminalitu. Naše nová studie dokonce naznačuje, že vypínání pouličního osvětlení po půlnoci může některé druhy kriminality snížit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám