Hlavní obsah

Alžběta II. zřejmě trpěla obsedantně kompulzivní poruchou

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královna Alžběta druhá trpěla podle nedávno vydané knihy The Royal Governess obsedantně kompulzivní poruchou (OCD). Neurotická duševní porucha se u panovnice měla projevovat například nutkavou potřebou mít neustále srovnané pastelky.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. v roce 2019

Článek

Kniha Wendy Holdenové, která vyšla 25. srpna, pojednává zejména o dětství současné britské královny. Na tu měla podstatný vliv Marion Crawfordová (1909-1988), která budoucí panovnici vyučovala.

Právě ona si uvědomila, že když si malá princezna Alžběta poctivě rovnala pastelky do penálu, trpí zřejmě neurotickou poruchou OCD. Když se vychovatelka zeptala, proč tak mladá dívka činí, odpověděla Alžběta: „Protože se cítím mnohem bezpečněji.”

Foto: Profimedia.cz

Třináctiletá Alžběta II. s mladší sestrou a Marion Crawfordovou

Odpovědi na to, čeho se Alžběta obávala, se ale vychovatelce nikdy nedostalo. Už v knize The Little Princesses, kterou vydala Crawfordová - Alžbětou důvěrně přezdívaná „Crowfie” - v roce 1950, hovořila pedagožka o budoucí královně jako o velmi „elegantní a pečlivé dívce”. Její knihy vždy byly perfektně čisté a srovnané, oblečení si často pucovala i po nocích, boty byly vždy srovnané, připomněl Daily Mail.

Alžběta II. asi zůstane mimo palác do konce roku

Evropa

Toho si ostatně začala všímat také Alžbětina mladší sestra Margaret (1930-2002). Ta si svoji sestru dobírala a po čase se jí kvůli abnormálnímu důrazu na systém a pořádek začala smát. Zda královna trpěla poruchou i v dospělosti není zcela jasné. OCD, které se projevuje zejména nutkavými pocity, od kterých nalézá člověk úlevu právě vykonáváním opakované činnosti, se dá poměrně úspěšně léčit.

Reklama

Výběr článků

Načítám