Hlavní obsah

Akvarističtí nadšenci skupují vodní dráčky. Péče o ně je ale náročná

Praha

Češi vždy platili za akvaristickou velmoc. Doby, kdy jsme měli všichni v akváriích neonky, jsou ale dávno pryč. Momentálně frčí exotičtí obojživelníci, takzvaní vodní dráčci – vlastním jménem axolotl mexický –, a to hlavně díky sociálním sítím a počítačové hře Minecraft, kde je jednou z ústředních postav.

Akvarističtí nadšenci skupují vodní dráčky kvůli popularitě na sociálních sítích. Péče o ně je ale náročná Video: Novinky

 
Článek

Problém ale nastává v jejich péči. Tito obojživelní mloci totiž potřebují speciální chlazení, což čeští mladí chovatelé opomíjejí. Dráčci pak hynou nebo končí s problémy na specializované veterině.

Profesionální chovatel František Kopáček Novinkám potvrdil, že čeští chovatelé o specifických podmínkách pro vodní dráčky moc nevědí.

„Důležitá je teplota vody. Nikdy by neměla překročit 22 stupňů, ani v létě. Potřebuje čistou vodu a chlazení,“ apeluje Kopáček. Podle něj je také častou chybou takzvané přežírání dráčků. Sice jsou to dravci, ale není dobré jim dávat například kuřecí maso a určitě je špatně je krmit každý den.

Češi jsou nadšenými akvaristy. Hitem posledních let jsou malé krevetky

Koktejl

„Ta zvířátka jsou dost chytrá, vědí, kdy mají hlad. Takže jim stačí dávat ob den a krmíme je hlavně patentkami nebo žížalami, zvládnou i neživočišnou stravu. V podstatě všechno, co by mohlo do jezera spadnout, třeba od ptáků, to oni snědí,“ říká akvarista a zájemcům o dráčka radí:

„Ideálně si ho dejte do samostatné nádrže, než se ho naučíte krmit. Dávejte mu jen to, co sní, ne víc. To, co je tam navíc, tam nepatří, pak to v tom akváriu hnije a vznikají tam bakterie, které zvířátku vadí.“

Foto: Novinky

Na akvaristické burze lze zakoupit mnoho exotických druhů vodních zvířat.

Modrý ani fialový axolotl neexistuje

Na internetu můžete najít fotografie nejrůzněji barevných dráčků, to je ale maximálně filtr na telefonu nebo barevné nasvícení v akváriu. Existují tři u nás dostupné barvy –albín, bílý a tmavý – a vzácně se vyskytuje tygrovaný.

Dodává, že dráčci vydrží i pětadvacet let a dorůstají v těle 15 centimetrů a 15 centimetrů v ocásku.

Nejúspěšnější hry všech dob. Trhu kraluje Minecraft

Hry a herní systémy

Nenáročná varianta dráčka

Kopáček lidem doporučuje variantu dráčka, která nepotřebuje až takovou péči. „Stejný obojživelník, jako je axolotl, je žebrovník. Vydrží složitější nebo těžší podmínky než axolotl. Nevadí mu vyšší teplota vody, a navíc může jít do společenské nádrže s ostatními rybami, což axolotl nemůže,“ říká akvarista.

Neznalost chovu axolotlů trápí i pořadatele největší výstavní a prodejní akvaristické burzy Ryby a rybičky na pražské Pankráci Miroslava Orlíka.

Foto: Novinky

Žebrovník není tak náročný na péči jako axolotl.

„Ještě nedávno po nich byla taková sháňka, že nebyli chvíli k dostání. Jenže ti mladší ho chtějí kvůli TikToku a Minecraftu. Chovatelé, co si ho pořizují, si nepřečtou, jak se o ně starat, a pak hynou nebo mají zdravotní problémy a množí se ve speciální veterinární ordinaci na exotická zvířata v Praze, kde se to pak musí řešit,“ postěžoval si Orlík.

Akvaristická burza Ryby a rybičky se koná každou neděli a nabízí kromě axolotlů opravdu velké množství všeho, co do akvária potřebujete – široké spektrum akvarijních rybiček, krevetek, šneků, raků, krabů nebo akvarijní rostlinky, krmiva – a hlavně rady zkušených akvaristů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám