Hlavní obsah

Aktivisté protestují proti trestu smrti pro medvěda, který pokousal dva Italy

Novinky, pal

Bojovníci za ochranu zvířat protestují proti utracení medvěda, který napadl dvojici italských turistů během jejich výletu po severní oblasti alpské provincie Trentino.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd hnědý

Článek

Když se 59letý Fabio Misseroni a jeho 28letý syn Christian vydali na horu Peller, napadl je podle slov staršího z mužů na turistické cestě medvěd.

Podle toho, jak popsal situaci pro CNN Christian Misseroni, se medvěd nejprve zakousl do nohy jemu, načež jeho otec skočil na medvěda, aby Christian mohl uniknout. Medvěd se pak zaměřil na staršího muže, přičemž mu na noze způsobil trojnásobnou zlomeninu. Christian mezitím už zvládl vstát a pomocí tleskání se mu podařilo medvěda zahnat do lesů.

Medvěda vystopují pomocí DNA

Podle italských zákonů mají být medvědi, kteří napadnou člověka, utraceni. Guvernér autonomní oblasti Trentino Maurizio Fugatti tak podepsal příkaz k odchytu a usmrcení agresivního medvěda, kterého se úřady pokusí najít skrze DNA získanou z chlupů a slin, které medvěd zanechal na oblečení obou mužů.

Medvěd na parkovišti napadl muže, útok zachytila kamera

Koronavirus

V regionu došlo v posledních letech k řadě útoků medvědů na lidi, místní úřady přitom DNA jednotlivých medvědů třídí podle trusu, chlupů a slin, které po sobě zanechají. S identifikací jednotlivých medvědů na základě nasbíraných vzorků a jejich DNA pomáhají fotopasti, které jsou v regionu také hojně rozmístěny.

Za medvěda vznikla petice, zastal se ho i ministr

U tohoto útoku se však ozvalo hned několik skupin ochránců zvířat, které protestují proti tomu, aby byl medvěd usmrcen. Minimálně do té doby, než bude případ důkladně prošetřen. Podle aktivistů by mělo by se mělo zjistit, zda muži medvěda k útoku nějak nevyprovokovali. Napadení Italové ovšem jakoukoliv možnost, že by útok sami zapříčinili, důrazně popřeli.

Svět ohromilo video chlapce s medvědem, vzbuzuje ale pochybnosti

Koktejl

Přesto už 15 tisíc lidí podepsalo petici za zrušení „trestu smrti“ pro medvěda. Do věci se vložil i italský ministr životního prostředí Sergio Costa Fugatti, který poslal guvernérovi Trentina dopis, v kterém uvedl, že je proti utracení zvířete.

„Teprve po shromáždění všech informací o medvědovi můžeme vyhodnotit, co s ním provést. Nemělo by to však vést k utracení zvířete,“ vyjádřil se v dopise Fugatti, který se domnívá, že mohlo jít v tomto případě o medvědí matku, která mohla bránit svá mláďata.

Reklama

Výběr článků

Načítám