Hlavní obsah

Akademička navrhuje přestat používat termín Anglosas. Je prý rasistický

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historička Mary Rambaran-Olmová navrhuje přestat používat obecně rozšířený termín Anglosas. Termín je podle ní víc než s kmeny osidlujícími britské ostrovy spojen s rasisty, kteří výraz používají, aby zdůraznili svůj „čistý původ“.

Foto: Profimedia.cz

Britové v anglosaských kostýmech při rekonstrukci střetů s vikingy (ilustrační foto).

Článek

Kanadská akademička působící momentálně v Irsku, která se na dějiny Anglosasů specializuje, vysvětlila v rozhovoru pro deník Times, proč chce termín zrušit.

„Obecně lze říci, že termín využívají rasisté, kteří chtějí zdůraznit historický odkaz (což je nepřesné) nebo zdůraznit spojení s bílou barvou pleti. Často však termín používají špatně a spojují se s válečnickou minulostí,“ uvedla.

Dodala, že termín Anglosas začal být nesmírně populární teprve až v 18. a 19. století. Používal ho například i Adolf Hitler, když psal o anglosaském odhodlání držet Indii. Termín hojně využíval i nechvalně známý kolonialista a podnikatel Cecil Rhodes.

Rambaran-Olmová navrhuje, aby se místo označení Anglosas začalo používat označení, jakým sami sebe tehdejší obyvatelé Anglie označovali – tehdy si říkali „Englisc“ nebo „Anglecynn“.

Pro to, aby se v akademických kruzích přestal výraz používat, se už letos vyjádřila mezinárodní společnost historiků věnujících se tomuto období (International Society of Anglo-saxonist). Zhruba 60 procent členů bylo pro.

Nutno dodat, že v češtině výrazy odvozené od slova Anglosas mají širší význam než v angličtině. Hovoříme-li o anglosaských tradicích či anglosaském právu, většinou tím máme na mysli tradice či právo v anglicky mluvících zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám