Hlavní obsah

Agresivní labuťák Trenér proháněl kanoisty. I s družkou ho umístili na Kokotský rybník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vysloužil se přezdívku Trenér, a to hlavně kvůli tomu, jak mohutný labuťák proháněl rychlostní kanoisty v Plzni na Radbuze. S jeho drsnými manýry ale došla trpělivost už i zdejším zvířecím záchranářům. Před pár dny jej odchytili a i s družkou eskortovali na Horní Kokotský rybník v lesích u Rokycan.

Foto: Václav Dubský

Tak útočí labutí samec jménem Trenér v Plzni na Radbuze.

Článek

Trenér oddílu TJ Prazdroj Plzeň Karel Kožíšek si oddechl. „Strašně se nám ulevilo,“ řekl Právu. „Děti se ho bojí, a nejen ony. Jsou to hororové situace. Když nalétává zezadu, je to strašně nepříjemné. Jednomu udělal na ruce křídlem modřinu, v minulosti už dokázal vykoupat i zkušeného sportovce – šlápl mu na bort lodi,“ připomněl.

Letos sice labuťák, který se na řeku vrátil společně se samicí před pár týdny, ještě nikoho neotočil, ale nálety na kanoisty si neodpustil ani teď.

„Pravda, zatím to byl odvar toho, co v minulých letech. Protože ještě nezahnízdil, pak by to bylo daleko horší,“ dodal Kožíšek.

Rohlík zabral

Podle Karla Makoně z plzeňské záchranné stanice živočichů se bojovný samec nebál ani dračích lodí, které na řece rovněž trénují.

„Od návratu páru na řeku jsme spolu s odborem životního prostředí plzeňského magistrátu řešili, zda by nebylo lepší přesunout jej na jinou lokalitu. A to dříve, než začnou stavět hnízdo,“ vysvětlil Makoň.

Foto: DESOP

Postrach plzeňských kanoistů míří do vyhnanství.

Volba padla na zmíněný rybník. S odchytem problém nebyl. „Nechal se nalákat na rohlík,“ poznamenal Makoň. Rybník sice patří městu Plzni, ale leží kousek od Litohlav. „Labutě by tady měly mít víc klidu i potravy,“ poznamenal Makoň.

Trenér už tady jednou byl, tedy kousek vedle na Dolním Kokotském rybníku. Ochranáři jej tam odvezli v roce 2019, po dvou letech se ale z exilu vrátil zpět do Plzně.

Toho se kanoisté obávají i teď. „Byli bychom rádi, kdy ho odvezli někam dál, ale snad tam alespoň jednu sezonu vydrží,“ podotkl Kožíšek.

Mimořádné opatření

Aby záchranáři s inkriminovaným párem šíbovali každé jaro, nepřipadá podle Makoně v úvahu. „Jde o mimořádné opatření,“ konstatoval ochranář.

Postrach kanoistů je zpět. Na Radbuze řádí labuťák

Koktejl

Připustil ale, že Radbuza kousek od centra Plzně není pro hnízdění labutí žádný ideál.

„Loni jsme s hnízdem museli kvůli kolísající vodní hladině neustále hýbat. A tři mláďata, která pár pracně vyseděl, hned v prvním týdnu života zmizela, zřejmě spadla z nedalekého vysokého jezu,“ uzavřel Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám