Hlavní obsah

Pravěcí draví ptáci se možná živili našimi předky

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Podle amerických odborníků si pravěcí draví ptáci z čeleni jestřábovitých, kam patří i orlové, pochutnávali na lidech. Tehdejší dravci si smlsli na pralidech stejně ochotně jako na opicích. Experti z Ohio State University si všimli, že současní harpyjovci korunkatí žijící na jihu Ameriky mají ve svých hnízdech kosti velkých opic a lidoopů.

Článek

Analýzou  jídelníčku těchto orlokání v oblasti zasahující do deštných pralesů, vyšlo najevo, že právě opice končí často v jejich drápech.

Harpyjovci jsou přitom zhruba šest kilogramů těžcí ani ne metroví ptáci, ti pravěcí byli ještě o něco větší. A protože lidé naopak byli v té době poměrně malí, míní biologové, že byli součástí jídelníčku velkých dravců.

"Zdá se, že dravci měli významnou selektivní sílu v dlouhé evoluci primátů. Dosud jsem nevěřil, že by se orlové mohli tak zásadně podílet na vybíjení primátů v pralesích. Víc jsem se mýlit nemohl," tvrdí W. Scott McGraw, docent antropologie při Ohio State University.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám