Hlavní obsah

Černobílého pavouka vědci pojmenovali po návrháři Lagerfeldovi

Netradiční pocty se dočkal nedávno zesnulý návrhář Karl Lagerfeld. Tým německých a australských arachnologů po něm totiž pojmenoval nově objevený druh pavouka, který jim svým střídmým vzhledem módní ikonu připomínal. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Jotus karllagerfeldi.

Článek

Pavouk objevený v Austrálii se nyní oficiálně jmenuje Jotus karllagerfeldi, oznámila univerzita v Hamburku, jejíž vědci se na objevení a popsání nového druhu podíleli. Právě v severoněmeckém městě na Labi se Lagerfeld v roce 1933 narodil.

„To zvíře nám barvami a střídmým stylem připomínalo Karla Lagerfelda,“ zdůvodnil výběr jména člen vědeckého týmu Danilo Harms. „Černé části nohou nám připomínaly například rukavice, které vždy nosil, a obrovské černé oči jeho brýle,“ vysvětlil.

Foto: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld sedící v replice své pracovny v roce 2014

Zatímco ostatní zástupci rodu Jotus jsou výrazně barevní – červení či modří –, je pavouk Jotus karllagerfeldi vzhledem velmi střídmý. Tělo má zbarvené černě, hnědě a bíle. Skákavý pavouk Jotus karllagerfeldi je velký pět až osm milimetrů. Badatelé jej objevili poblíž jezera Broadwater v australském státě Queensland.

V Austrálii žijí tisíce druhů pavouků. Řadu zástupců tohoto řádu vědci ale zatím nepopsali a některé ani neobjevili.

Německý módní návrhář Karl Lagerfeld zemřel letos v únoru ve věku 85 let. Od roku 1983 řídil světoznámou francouzskou módní značku Chanel.

Reklama

Výběr článků

Načítám