Hlavní obsah

Na seznamování není čas. Pomoci má DNA

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zemi, jejíž obyvatelé jsou pověstní pro vysoké pracovní nasazení, trápí čím dál více lidí problém najít si vhodného partnera. V hektické společnosti totiž dlouhé randění i pomalé oťukávání s nejistým výsledkem velká část Japonců předem vzdává. Do obliby se tak dostává netradiční způsob dohazování. Lásku na zbytek života si Japonci chtějí pojistit pomocí vhodnosti na základě DNA.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

U stolů sedí naproti sobě 13 mužů a 13 žen. Každého zvlášť odděluje bambusová roleta. Než si vymění místa, roleta se rozhrne na tři minuty, během nichž mají šanci se poznat. To, že mezi nimi může vzplanout jiskra, si účastníci „rychlorande” pojistili předem.

Vhodnost partnerů zde neurčuje fyzický vzhled či zájmy a koníčky. Potenciální partneři jsou vybíraní podle toho, jak se liší jejich genetická informace zapsaná v molekule DNA.

„Věříme, že DNA určuje přitažlivost mezi dvěma osobami z padesáti procent. A dalších padesát procent jsou vnější vlivy,“ uvedl pro britský Telegraph Satoru Fudžimura ze seznamovací agentury Nozze, která začala tuto službu nabízet od ledna ve svých jedenadvaceti kanceláří v Japonsku.

Seznamka spolupracuje s laboratoří v Tokiu, kde se vědci při analýze DNA zaměřují zvláště na komplex genů HLA, který podle některých výzkumů má hrát v otázce přitažlivosti mezi lidmi významnou roli. Zjednodušeně má platit, že čím rozdílnější tyto geny dva lidé mají, tím více se k sobě hodí.

Drahá pojistka

Pojistit si vhodného partnera na základě DNA však nevyjde lacino. Registrace včetně testu DNA stojí v přepočtu 16 700 korun, uživatelé služby pak platí ještě měsíční poplatek pohybující se kolem tří tisíc korun. Tuto seznamku využívají převážně třicetiletí a čtyřicetiletí Japonci s tím, že muži slabě převažují nad ženami. Kolik lidí zatím genetickou seznamku využilo, agentura neuvádí. Kvůli velkému zájmu však podle ní musí účastníci čekat na test DNA i měsíce.

Svou zkušenost Telegraphu přiblížil dvaačtyřicetiletý úředník, který vhodnou partnerku hledal přes pět let a nyní se mu povedlo získat vážnější známost. „Od samého začátku jsem měl pocit, že už jsme se někde potkali,“ zmínil. Přiznává, že vědomí shody DNA to mohlo ovlivnit. „Avšak sdílíme velmi podobné názory a hodnoty. Věřím, že jsem našel někoho, s kým mohu opravdu trávit čas,“ dodal.

Seznamovací agentury celkově zažívají v Japonsku boom. Podle statistik, které si nechala vypracovat tamní vláda, má až polovina svobodných Japonců problém najít si vhodného partnera ke sňatku. Ve společnosti, kde stále více mladých lidí dává přednost svobodnému životu bez partnera, k tomu dopomáhá hlavně důraz na pracovní nasazení a strnulé společenské návyky a hierarchie.

Reklama

Výběr článků

Načítám