Hlavní obsah

Japonci vymysleli robota na truchlení. Má tvář nebožtíka

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Digital Shaman umělkyně Ecuko Ičiharaové přišel s bizarním řešením pro lidi, kteří se nedokážou nebo nemohou vyrovnat se ztrátou svého bližního. Pomoci jim v tom má robot Pepper s nasazenou 3D maskou zemřelého a nahrávkami jeho hlasu.

Foto: Etsuko Ichihara

Díky projektu Digital Shaman mají pozůstalí šancí slyšet nebožtíkův hlas o dalších 49 dní déle.

Článek

„Jak se technologie vyvíjí, je stále méně a méně prostoru na takové věci, jako jsou například emoce. Myslím, že existují tací, kteří se s takovou změnou nedokážou srovnat, a proto jsem vytvořila tento projekt,“ popsala své dílo Ičiharaová.

Princip je jednoduchý. Člověk před svou smrtí nahraje záznamy své řeči a nechá si nasnímat obličej. Ten je potom vytisknut na 3D tiskárně a připevněn na robota. Rovněž jsou nasnímána jeho gesta, která potom robot opakuje.

Pozůstalí se mohou utěšovat ve společnosti kopie nebožtíka 49 dní. To je doba, která je v Japonsku považována za dobu truchlení. Poté se přehraje poslední rozloučení zemřelého a robot je deaktivován.

Během technologické demonstrace na veletrhu v Tokiu projekt zaujal mnoho návštěvníků. „Můj švagr zemřel minulý březen na rakovinu. Tenhle projekt je perfektní pro ty, kteří jako já chtějí ještě mluvit s lidmi, kteří už nejsou mezi námi,“ uvedl jeden z návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám