Hlavní obsah

Velikonoce začaly. V Brně roztočili zelené pivo

Brno

Sklenice se zeleným pivem ve čtvrtek už od oběda plní ve velké části brněnských restaurací. Se zeleně zbarveným pivem, které má naplnit požadavek na „něco zeleného“ v jídelníčku na Zelený čtvrtek, přišel před čtrnácti lety brněnský pivovar Starobrno.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Výčepní čepuje zelené pivo ve stánku před pivovarem v Brně 18. dubna 2019 na Zelený čtvrtek.

Článek

„Už třetím rokem vaříme 4500 hektolitrů zeleného piva pro český trh a 510 hektolitrů pro Slovensko. Množství už třetí rok nezvyšujeme,“ řekl při vaření první letošní várky sládek Starobrna Svatopluk Vrzala.

Zeleně zbarvené půllitry mají letos i jiné značky. Velikonoční čtrnáctistupňový krasličák uvařili podeváté v pivovaru Černá Hora na Blanensku, vlastní zelené pivo vaří i Pivovar Moravský Žižkov na Břeclavsku nebo pod názvem Zelený Beránek i líšeňský pivovar v Brně.

Zeleně zbarvený speciál vaří pod jménem Evergreen i pivovar Primátor. Náchodský Primátor ale svůj speciál označuje za jarní pivo a nabízí ho už na březnový svátek svatého Patrika a znovu na Zelený čtvrtek.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Výčepní v jedné z brněnských restaurací čepuje zelené pivo 18. dubna 2019 na Zelený čtvrtek.

Brněnský pivovar Hauskrecht sice také vaří zelené pivo, ale prodává ho na den svatého Patrika v polovině března. Jeho spolumajitel a sládek Petr Hauskrecht byl jako někdejší zaměstnanec pivovaru Starobrno duchovním otcem nejrozšířenějšího zeleného piva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám