Hlavní obsah

Moře na Islandu vyvrhlo dvě velryby

Novinky, mšv

Jen kousek od Reykjavíku vyvrhlo moře dva hyperodony, velryby z řádu kytovců. Přes veškeré snahy záchranářů a pobřežní stráže se jednoho z nich nepodařilo zachránit, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moře na Islandu vyvrhlo dva kytovceVideo: Reuters

 
Článek

Dvě velryby byly nalezeny na skalnatém ostrůvku Engey. Obě utrpěly poranění kvůli okolním ostrým kamenům. Záchranáři čekali osm hodin na příliv, aby se hyperodoni mohli bezpečně navrátit do moře — stříkali je vodou, aby udrželi jejich kůži vlhkou a studenou. Navzdory jejich snaze jeden z kytovců nepřežil.

Dvě samice podle přítomných mořských biologů plavaly za potravou až do mělkých vod a naneštěstí je zastihl odliv, kvůli kterému uvízly na suchu.

Hyperodoni jsou podobně jako delfíni zvědaví a velmi přátelští k lidem. Často se pohybují v hlubinách a jsou schopni strávit pod vodou až dvě hodiny.

O jejich populaci se toho ovšem mnoho neví, společnost Oceanwide Expeditions odhaduje, že počet těchto kytovců se pohybuje mezi 10 000 až 45 000 jedinci. V minulosti byly ohroženy kvůli komerčnímu lovu velryb, který je už ale ve většině zemí nelegální, nikoli však na Islandu či v Norsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám