Hlavní obsah

Na svatební hostině prince Harryho se vyhnou odvěkému problému

Novinky, Jakub Kynčl

Zasedací pořádek na svatebních hostinách patří mezi tradiční rébusy. Petr chce sedět blízko Honzy a Jana by si přála zase sedět co nejdále od Denisy. Přesně těmto starostem se ale princ Harry a Meghan Markleová elegantně vyhnuli. Celá recepce bude totiž probíhat vestoje. Lidé si budou moci dát podle libosti kanapky a také menší pokrmy již připravené v mističkách. A stát mohou, kde a s kým chtějí.

Foto: David Parker, Reuters

Za přípravy zodpovídá šéfkuchař Mark Flanagan.

Článek

Hostitelem slavnostní recepce bude samotná královna, ale s nápadem hostiny tohoto typu přišel právě princ Harry se svou nastávající Meghan. Ti se také zastavili na hradě Windsor, aby každý ze servírovaných pokrmů ochutnali. Použity budou zejména sezónní ingredience z královských pozemků a jídla se budou jíst vestoje, aby se lidé mohli po prostorech St George’s Hall volně pohybovat se sklenkou šampaňského v ruce.

Foto: David Parker, ČTK/AP

Tento snímek napovídá, že chybět nebude jarní hrášek (možná v podobě tradičního pyré) či artyčoky.

Slavnostní menu nebylo sice předem odtajněno, ale očekává se, že bude jakousi směskou ověřených klasických pokrmů, určených zejména starším členům královské rodiny, a také moderní kuchyně zaměřené na mladší osazenstvo. Britská média pak spekulují o tom, že až netradičně velké množství pokrmů bude vegetariánské.

Chřestové hody i makronky

„Pár po nás chtěl, abychom se pokusili použít v co největší míře sezónní produkty, a ty tak najdete napříč celým menu. Uplynulé teplé dny nám v tomto ohledu velmi pomohly. Páru jsme navrhli nějaké alternativy, oni vše pečlivě ochutnali a následně si vybrali. Podíleli se opravdu na každé fázi výběru,“ uvedl Mark Flanagan, který vede tým připravující hostinu.

Foto: David Parker, Reuters

Zelený chřest na hostině rozhodně nebude chybět.

Ze snímků, které královské zdroje zveřejnily, je patrné hojné použití chřestu, rajčat, artyčoků a jarního hrášku. Konkrétní pokrmy však známy nejsou. Naprostá většina jídel bude předpřipravena dopředu a v den hostiny se bude už Flanaganův tým starat jen o prezentaci pokrmů. A jisté je, že se nudit nebudou. Slavnostní recepce by se totiž mělo zúčastnit přibližně 600 lidí.

V čem byl ale Kensingtonský palác až netradičně sdílný, to je oblast dezertů, které budou na hostině servírovány. Kromě klasických čokoládových pralinek se mezi dezerty vyskytnou mimo jiné: crème brûlée jednohubky, sušenky s toppingem z mangové panna cotty a žluté makronky.

Foto: David Parker, ČTK/AP

Na zveřejněných snímcích byla k vidění zejména zelenina.

A pokud vás zajímá, jak to bude s alkoholickými nápoji, očekává se servírování šampaňského a vín z opravdu bohatých zásob sklepů královské rodiny.

Jak tomu už u královské rodiny a podobných oficiálních událostí bývá, je více než pravděpodobné, že se tato již tak poměrně moderní volba slavnostního stravování přenese do širší společnosti a v budoucnu bude více svatebních hostin ve Velké Británii vypadat právě takto...

Reklama

Výběr článků

Načítám