Hlavní obsah

Média šílí, přípravy vrcholí. Zajímá ale královská svatba samotné Brity?

V tradiční anglické hospodě v noblesním městě Eton popíjejí hosté pinty piva pod girlandami vlaječek v červené, bílé a modré barvě. Podle jejich mínění je sobotní sňatek prince Harryho a jeho americké snoubenky Meghan Markleové ohromnou událostí. Jiní si tím ale nejsou tak jistí, nastínila v úterý nálady Britů před královskou svatbou agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Suvenýry s tématy královské svatby jdou na dračku. Kolik Britů ale sňatek opravdu zajímá?

Článek

„Je to součástí toho, že jsme Britové,“ říká čtyřiatřicetiletý Chris Partington stojící u baru hospody Jindřicha VI. - asi tři čtvrtě kilometru od hradu Windsor, kde se bude královská svatba konat, a nedaleko exkluzivní internátní chlapecké školy Eton, kterou Harry navštěvoval. „Tahle místa teď hodně ožila, a to je podle mě úžasné,“ dodal Partington, který pracuje v softwarové firmě.

Není pochyb o tom, že svatba prince Harryho, vnuka královny Alžběty, který je šestým v pořadí následnictví na trůn, s hollywoodskou herečkou Markleovou - hvězdou televizního seriálu Kravaťáci - upoutala obrovskou pozornost médií.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Meghan Markleová a princ Harry na snímku z letošního března

Během posledního měsíce sotva uběhl jediný den, kdy by se na titulní straně bulvárních listů neobjevila alespoň zmínka o nadcházející svatbě, zatímco televizní stanice v Británii i Spojených státech přispívaly neutuchajícím proudem dokumentů a dalších příspěvků na téma královského sňatku.

Svatbu nebude sledovat více než polovina Britů

Před svatbou se ve Windsoru registrovalo více než pět tisíc novinářů a členů jejich podpůrných štábů, plus víc než 160 fotografů a 79 mezinárodních televizních sítí, informoval Kensingtonský palác.

Ovšem průzkumy veřejného mínění naznačují, že co se týče britské populace, zájem o královskou svatbu není všeobecně sdílený. Společnost Opinium Research minulý týden uvedla, že podle jejího průzkumu jen 38 procent Britů plánuje sledovat svatbu v televizi. Víc než polovina - 53 procent - jednoznačně uvedla, že si přenos sňatku nepustí.

Královská rodina, lidi, co se narodili do bohatství - to v téhle době a éře není potřeba. Ani nevím, kdy ta svatba je
Řidič Ben Tindle

„Podle mě to není důležité,“ řekl 33letý řidič nákladního auta Ben Tindle, kterého reportér Reuters zastavil v Islingtonu v severním Londýně nedaleko vandaly poničeného pouličního umění zobrazujícího Markleovou a dva vojáky v tradičních šarlatových uniformách. „Královská rodina, lidi, co se narodili do bohatství - to v téhle době a éře není potřeba. Ani nevím, kdy ta svatba je.“

Ohlášeno je podstatně méně pouličních oslav

Britská monarchie nepřestává být zdrojem fascinace po celém světě. Jen málo zemí dokáže napodobit pompu a majestátnost, jaká královskou rodinu obklopuje. Jeden britský vládní ministr odhadl, že televizní přenos ze svatby Harryho staršího bratra Williama, který si v roce 2011 bral Kate Middletonovou, sledovaly dvě miliardy lidí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Přípravy na královskou svatbu jsou v plném proudu.

Když se v roce 1981 brali Harryho otec a matka, následník trůnu princ Charles a zesnulá Diana, princezna z Walesu, dívalo se na přenos svatby zhruba 750 miliónů lidí na světě. A podle některých zpráv až 2,5 miliardy lidí sledovalo Dianin pohřeb v roce 1997.

Vyvolá sňatek třiatřicetiletého Harryho a o tři roky starší Meghan stejný zájem? To zatím není jasné. Žádný vládní úřad nebyl schopen poskytnout odhady počtu diváků sobotní svatby. Ale zatímco v den sňatku Williama a Kate se konalo zhruba 5500 pouličních oslav, oficiální činitelé uvádějí, že tentokrát jich bude podstatně méně.

Například v hrabství Hertfordshire se v roce 2011 během svatby Williama a Kate konalo téměř 300 pouličních oslav, tentokrát jich tu je plánováno jen 56. „Rozhodně jsme nedostali tolik žádostí o povolení oslavy jako posledně,“ řekl mluvčí obecních úřadů. „Nezdá se, že by byl tentokrát tak velký zájem.“

Republikáni zatím šanci nemají

Podle Grahama Smithe, výkonného předsedy protimonarchistické skupiny Republika, tyto údaje odrážejí propast mezi mediální podobou monarchie a podstatně větším nezájmem Britů jako celku. „Valná většina lidí v téhle zemi i na světě se dívat nebude. Nezajímá je to a budou dál vést svůj život jako obvykle,“ řekl agentuře Reuters.

Obama ano, Trump ne?
Kolovalo hodně spekulací, zda nastane zajímavá situace, kdy by nynější americký prezident Donald Trump (který svého času žertoval o tom, jak rád by randil s Harryho matkou Dianou), pozvání na svatbu nedostal, zatímco jeho předchůdce Barack Obama, který je přítelem prince Harryho, ano. Nakonec političtí představitelé žádná pozvání neobdrželi - zřejmě ke značné úlevě zaměstnanců britského úřadu vlády, které by nepochybně netěšilo vysvětlovat výše uvedenou situaci v Bílém domě.

„Ano, existuje dost velký počet lidí, které to zajímá a baví, a tento počet je dost vysoký na to, aby zavdal příčinu k mediálnímu zájmu. Ale je něco úplně jiného tvrdit, že královskou rodinu a její členy každý miluje,“ dodal.

Jisté je, že většina lidí si nepřeje Windsory zbavit panování. Podle průzkumu Opinium Research si 61 procent Britů myslí, že by monarchie měla pokračovat, zatímco 25 procent lidí soudí, že by se Británie měla stát republikou.

Pokud jde o oblibu jednotlivých členů královské rodiny, tam už se názory značně rozcházejí. Královnu Alžbětu vnímá pozitivně 68 procent lidí. Harry je na tom ještě o něco lépe – pozitivní názor na něj má 71 procent lidí, což je jen o jeden procentní bod méně, než kolik získal jeho bratr William, který dopadl nejlépe. Ovšem jejich otec Charles získal jen 36 „pozitivních“ procent a jeho druhá manželka Camilla jen 21 procent.

Anketa

Máte v plánu sledovat sobotní svatbu prince Harryho?
Ano, nenechám si to ujít
25,2 %
Ne, vůbec mě to nezajímá
74,8 %
Celkem hlasovalo 1038 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám