Hlavní obsah

Nejbělejší tvrzený kámen na světě se vyrábí v Česku

Novinky, Kristýna Léblová
Hradec Králové

Ne každá bílá barva je opravdu bílá. V Hradci Králové se podařilo vyrobit za pomoci bílého písku dovezeného až z Indie ten nejbělejší tvrzený kámen na světě.

Nejbělejší tvrzený kámen na světě vzniká v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

Výrobek vznikl kvůli poptávce klientů, kteří toužili po zářivě bílé kuchyňské lince bez rušivých nažloutlých nebo našedlých tónů.

Kámen s názvem Crystal Absolute White je z více jak 88 procent složen z přírodních surovin a vzniká za použití moderních technologií mísení a lisování.

Škálu bělosti určuje speciální přístroj

Bělost kamene se dá změřit podle indexu žlutosti a jasnosti ve speciálním přístroji. „Je to poměrně jednoduché, vyjdou vám čísla v tabulce, jež určí, která deska je nejbělejší,“ vysvětlila Novinkám vedoucí oddělení výzkumu, vývoje a kvality firmy Technistone Pavlína Filippovová s tím, že Česká republika disponuje písky spíše barvy bílo-béžovo-šedivé.

„Vyzkoušeli jsme zhruba 40 různých surovin, než jsme nalezli tu finální a jedinečnou. Náš tým například porovnával kvalitu křemenných drtí z celého světa. Kámen má absolutně bílou barvu díky uplatnění použití speciální ultra čisté křemenné hmoty z Indie, jež svoje do té doby hlavní uplatnění nalézala v japonském elektrotechnickém průmyslu,“ dodala Filippovová.

Kámen se prodává do 90 zemí světa

Výroba tvrzeného kamene se dělí na dvě základní části. Přípravu polotovarové desky a její následné opracování na finální výrobek.

Polotovarová deska je vyráběna kontinuálním procesem mísení, lisování a vytvrzení. Vibrační lisování za přísného vakua trvá zhruba minutu a půl, deska je poté v polymerační peci za teploty kolem 100 stupňů Celsia vytvrzena.

Dále se již opracovává prakticky stejně jako přírodní žula - kalibrací a leštěním speciálními diamantovými nástroji. Tyto procesy jsou opět kontinuální a probíhají výhradně pod vodou. Tím je docíleno vysokého zrcadlového lesku. Následuje kontrola kvality a proměření barevného odstínu.

Nejbělejší tvrzený kámen světa se prodává do 90 zemí, Českou republiku tak dobře reprezentuje. Samotný vývoj započal v roce 2011 a trval dva roky. Bělost královéhradeckého tvrzeného kamene nebyla dosud překonána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám