Hlavní obsah

Brněnská lvíčata jsou kluk a holka

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Týdny čekání jsou u konce. Veterinář v brněnské zoo určil v pondělí při první prohlídce pohlaví dvou lvíčat, která se narodila na konci loňského roku. Lvice Kivu vychovává samce a samici.

BEZ KOMENTÁŘE: Lvíčata v brněnské zooVideo: Zoo Brno

 
Článek

„Mláďata jsme zvážili, naočkovali, očipovali a samozřejmě jsme také zjistili pohlaví. Mají to hezky rozdělené, jedno lvíče je kluk, druhé holka. Kivu se o ně skvěle stará, i když rodila poprvé,“ řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Malý samec váží necelých sedm kilogramů, samička je o něco lehčí. „Kivu mláďata mírně přenášela, protože po porodu hned viděla a byla od pohledu větší, než je obvyklé,“ uvedla kurátorka

Při prohlídce byli chovatelé i veterinář maximálně ohleduplní, aby se lvíčata hned vrátila k matce. „Oddělení Kivu od mláďat proběhlo velmi rychle a bezproblémově. Zároveň jsme se snažili dobu vyšetření maximálně zkrátit, abychom je co nejméně stresovali,“ doplnila Gremlicová. Po zásahu do rodinné idyly odvedla Kivu lvíčata ke kontaktní mříži k otci Lolkovi, aby je pohlídal a zjistil, že se vlastně nic nestalo a vše je v pořádku. Za zhruba dva týdny bude následovat další vážení a přeočkování.

Foto: Zoo Brno

Odchov dvojčat u lvice prvorodičky je vždy náročný. V Brně se dvojčata (samička vlevo) mají čile k světu.

Dvojčata zatím nemají jména, ale to se brzo změní. Jedno budou moci vybrat návštěvníci a příznivci Zoo Brno na webu a facebookové stránce. Druhé jméno zvolí kmotr.

Lvíčata se narodila 29. prosince, první přišlo na svět v 19.53, druhé ve 23.55. Pro Kivu je to první zkušenost s porodem a starostí o potomky, o které se teprve učila a učí pečovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám