Hlavní obsah

Skupinka kosatek laškovala s potenciální potravou

Účastníkům potápěčské výpravy v Papui-Nové Guineji se začátkem ledna podařilo natočit unikátní záběry, na nichž kosatky svým tělem popohánějí měsíčníka svítivého. Důvod dovádění se strunatcem není zřejmý, podle autorů videa mohli dospělí jedinci učit mláďata lovit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Skupinka kosatek laškovala s potenciální potravouVideo: AP

 
Článek

Záběry pořídila Australanka Rachel Stewartová se svým snoubencem Matthewem Barrym během potápěčské výpravy v Kimbe Bay.

„Průvodce nás předem varoval, že zrovna není nejvhodnější období na pozorování kosatek. V lednu je tady prý ještě nikdy neviděli. Když jsme je zahlédli, nemohli jsme tomu uvěřit. Myslíme si, že tam byli dva dospělí samci, dvě dospělé samice a tři mláďata,“ svěřila se agentuře AP Stewartová.

„O chvíli později jsme navíc na hladině zahlédli velkou rybu. Věděli jsme, že je to měsíčník, protože jsme se tuto rybu snažili už dříve najít v Indonésii, bohužel bez úspěchu. Nikdy jsme si nemysleli, že měsíčníka poprvé spatříme se skupinkou kosatek, které ho svým tělem navíc popohánějí ze strany na stranu,“ přiznala.

Mysleli si, že měsíčníka sní

„Náš průvodce byl místní člověk a byl u vytržení. Za 30 let prý v této oblasti viděl pouze jediného měsíčníka. Jejich výskyt je tady nesmírně vzácný. A ještě vzácnější bylo, že s ním kosatky laškovaly,“ prozradila Stewartová.

„Mysleli jsme si, že se ho chystají sníst, ale to se nestalo. Dospělí jedinci pravděpodobně učili mláďata lovit,“ vydedukovala.

Stewartová i Barry neváhali a za mořskými tvory skočili do vody, aby pořídili dechberoucí záběry. „Nemohla jsem uvěřit tomu, co se kolem mě odehrávalo. Byla jsem lehce vystrašená, zároveň ale fascinovaná tím, že se nacházím tak blízko od takového úžasného tvora,“ uzavřela Stewartová.

Reklama

Výběr článků

Načítám