Hlavní obsah

Macron zvítězil nad Trumpem, při podání ruky ho nechtěl pustit

– Brusel
Novinky, zkr

Americký prezident Donald Trump je známý zvláštním způsobem podávání ruky. Několikrát už obletěly svět záběry, jak někomu velmi silně svírá pravici nebo ji nechce pustit. Při čtvrteční schůzce s Emannuelem Macronem si ale konečně sám vyzkoušel, jaké to je. Tentokrát to byl totiž jeho francouzský protějšek, kdo stisk vydržel déle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Macron nechtěl při podávání ruky pustit Trumpa Video: Reuters

 
Článek

Trump s Macronem se sešli u příležitosti summitu NATO v rezidenci amerického velvyslance v Bruselu a zapózovali fotografům a kameramanům. Přesto, že se oba muži sotva znají, stiskli si pravice tak silně, až jim podle agentury Reuters zbělaly klouby.

Macron se však evidentně rozhodl, že nad agresivním podáváním ruky svého partnera zvítězí. A tak po zhruba pěti vteřinách, co si prezidenti ruce svírali, Trump prsty uvolnil, Francouz ale jeho dlaň držel dál.

Přitom to nezřídka bývá obráceně. Podle znalců etikety má být stisk krátký a přiměřeně silný. Trump ale většinou ani jedno z těchto pravidel nerespektuje. Zároveň si ruku svého protivníka často přitáhne k sobě, a ještě sevřené dlaně poplácává levačkou.

Samostatnou kapitolou pak bylo březnové setkání amerického prezidenta s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Oválné pracovně Bílého domu. Té naopak Trump ruku nepodal, i když ho k tomu pod vlivem novinářů sama vyzvala. Jeho mluvčí však tvrdil, že to prezident přeslechl.

Reklama

Výběr článků

Načítám