Hlavní obsah

Mladík překonal světový rekord ve sportu, v němž nesmíte mít strach z výšek

Novinky, Barbora Sirová

Highline je extrémní sport, který obnáší chození na popruhu upevněném mezi dvěma vysoko položenými body. Jedná se o těžší variantu chození po laně, tedy klasického provazochodectví, protože lano se houpe. Rekord v tomto adrenalinovém sportu drží od minulého týdne Němec Friedrich Kuhne. Nad jeho výkonem zůstává člověku rozum stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německý provazochodec překonal světový rekordVideo: Reuters

 
Článek

Student matematiky Kuhne přešel lano natažené mezi horami ve výšce 600 metrů nad zemí. Světovým rekordmanem se však stal proto, že na něm překonal rekordní vzdálenost: celých 1500 metrů. Předchozí držitel rekordu v highlinu, Čech Danny Menšík, ušel na popruhu „pouze” 1020 metrů.

Nový Kuhnův rekord byl vytvořen na jednom z pravidelných setkání highlinerů v horách podél Francouzské riviéry. Amatérští i profesionální akrobaté a jejich fanoušci se tu poprvé sešli roku 2013, letos proběhl pátý ročník akce.

Vyhlídková cesta

Popruh, který během vytváření rekordu Kuhn přecházel, byl napnut mezi horami Baou de Saint-Jeannet a Baou des Noirs, které majestátně vyrůstají z malebného historického městečka Saint-Paul-de-Vence v jihovýchodní Francii. Z jejich vrcholů je krásný výhled na Francouzskou riviéru.

Těžko říct, zda se jím Kuhn stihl pokochat, nicméně dostat se tímto akčním způsobem z jedné hory na druhou mu trvalo přibližně dvě hodiny. Natažený popruh byl celkově dlouhý 1 600 metrů, rekordman ale přibližně 100 metrů před cílem ztratil balanc. Kvůli tomuto zaváhání se vzdálenost, kterou překonal, zastavila na půl druhém kilometru. Na světový rekord to však bohatě stačilo.

Mladík ke konci cesty na popruhu dokonce zvládnul natočit i krátké video, v němž zdraví své přátele na sociálních sítích. Byl dojatý, smutný, že nedošel do úplného konce, ale šťastný, že překonal takovou vzdálenost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám