Hlavní obsah

Frťan „pleťové vody“ z ruského automatu vyjde na osm korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozruch ve městě Kaluga u Moskvy vyvolal prodejní automat na pleťovou vodu Bojarka s extraktem z hlohu. Háček je ovšem v tom, že kosmetický a léčebný přípravek obsahuje 75 procent lihu, a tak zájem lze podle médií čekat hlavně mezi alkoholiky. Lahvička z automatu, který má na rozdíl od lékáren otevřeno 24 hodin denně, stojí 20 rublů (asi osm korun).

Automat na pleťovou vodu v ruském městě Kaluga

Článek

„Extrakt z hlohu je léčebným prostředkem, a tak se podle zákona smí prodávat jen v lékárnách. Používá se k léčbě potíží se srdcem, ale milovníci alkoholu si s jeho pomocí léčí úplně jinou bolest. Díky nízké ceně je poptávka veliká, což slibuje vlastníkům automatů vysoké zisky,“ poznamenal místní server Kaluga 24.

Podobný automat se podle serveru Newsru.com objevil na počátku roku v Saratovu, ale lákal dospívající mládež natolik, že veřejnost donutila provozovatele, aby přístroj odstranil.

Jedna lahvička vyjde na osm korun.

Experti tvrdí, že kvůli hospodářské krizi se chudším Rusům nedostává peněz na to, aby si mohli dovolit koupi lihovin v obchodech, a tak stále častěji přecházejí na pití různých náhražek s obsahem lihu včetně prostředků na mytí oken. Navíc se na kosmetiku, lékárenské přípravky či čisticí prostředky nevztahují věková či časová omezení na prodej alkoholu, které úřady zavedly ve snaze čelit epidemii alkoholismu.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace umírá v souvislosti s holdováním alkoholu každým rokem půl miliónu Rusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám