Hlavní obsah

Na kanadskou univerzitu přijali 12letého studenta

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctiletý Diki Suryaatmadja původem z Indonésie má momentálně podobné starosti jako většina jeho vrstevníků – shání učebnice, poznává nové spolužáky a po prázdninovém volnu se sžívá s novým režimem. V jedné věci se ale Diki výrazně odlišuje. Nenastoupil totiž do další třídy základní školy, kam věkem patří, ale rovnou na University of Waterloo ve stejnojmenném kanadském městě.

Dvanáctiletý chlapec se dostal na univerzitu v KanaděVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Diki vyrůstal v provincii Západní Jáva a sám se naučil anglicky poté, co se jeho rodina přestěhovala do Singapuru. Četl anglické články a díval se na filmy s titulky a po půl roce už jazyk velmi dobře ovládal, uvedla kanadská stanice CBC.

Jakožto nadaný žák prošel vzdělávacím systémem ve své zemi výrazně rychleji a podstatně dříve, než je obvyklé, si podal přihlášku na vysokou školu, konkrétně na University of Waterloo.

„Líbila se mi, protože se zajímám hlavně o přírodní vědy. A tohle je jedna z nejlepších univerzit pro tento obor v Kanadě,“ vysvětlil Diki, který bude studovat fyziku, ale věnovat se chce částečně i chemii, matematice a ekonomii.

Věk neřešili

Diki se stal nejmladším studentem v historii univerzity, nicméně při schvalování jeho přihlášky nehrál věk žádnou roli.

„Když hodnotíme studenty, tak se nedíváme na jejich pohlaví, etnicitu apod.,“ řekl Andre Jardin z univerzity. „Je to poměrně neobvyklé, nevím o moc 12letých, kteří by studovali na univerzitě. Ale úplně nevídané to také není, nedávno začal jeden 12letý studovat na výborné škole v USA,“ připomněl Kanaďan případ Tanishqa Abrahama z Kalifornie, kterého přijali hned na dvě vysoké školy. [celá zpráva]

Mladý Indonésan se na nový život těší a studia se neobává. Zatím řeší jen rozdílné jídlo a především mnohem chladnější počasí, než na jaké byl zvyklý ve své domovské zemi. I v tom ale vidí příležitost, protože si takhle alespoň v zimě vyzkouší bruslení na ledu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám