Hlavní obsah

Opuštěný slon, který cestoval 1700 kilometrů, zemřel v Bangladéši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Slon, který ušel nejméně 1700 kilometrů z Indie do Bangladéše poté, co ho povodně odřízly od jeho stáda, zemřel v úterý navzdory zoufalé snaze jej zachránit.

Foto: AFP

Opuštěný slon poté, co ho vesničané a lesní strážci vytáhli z rybníka.

Článek

Zarmoucené zvíře muselo být třikrát uklidňováno během dramatického pokusu o jeho přepravu do safari parku v Bangladéši poté, co v červnu překročilo hranici.

Nakonec mu bylo podáno obrovské množství fyziologického roztoku a následně byl ponechán na poli severně od vesnice, aby se mohl zotavit. „Byl však velice slabý a unavený ze svého dlouhého utrpení,“ sdělili tamní úřednici.

„Naposledy vydechl kolem sedmé hodiny ranní,“ sdělil agentuře AFP Ashit Ranjan Paul, vládní úředník zabývající se problematikou volně žijících zvířat.

Vynaložili jsme veškeré možné úsilí na jeho záchranu
Ashit Ranjan Paul

„Vynaložili jsme veškeré možné úsilí na jeho záchranu. Nejméně deset lesních strážců, veterinářů a policistů se mu v posledních dvou dnech snažilo pomoci. Zachránit se nám jej však bohužel nepodařilo,“ sdělil Paul.

Uvedl také, že nešťastné zvíře pravděpodobně ušlo více než 1700 kilometrů ze severoindického státu Assam poté, co bylo odděleno od svého stáda v důsledku rozsáhlých záplav.

Když jej lesní strážci minulý čtvrtek zasáhli uspávací šipkou, vběhl do rybníka. Před utopení ho zachránili místní vesničané, kteří čtyřtunové zvíře vytáhli.

Média spekulují o příčinách smrti

Podle místních médií slon byly právě tyto události příčinou jeho zeslábnutí, které nakonec vedlo k jeho smrti.

Paul však tvrdí, že za úmrtí slona může nejen strašlivé vyčerpání, ale také fakt, že snahu o jeho záchranu komplikovaly spousty zvědavých vesničanů, kteří jej pronásledovali.

„V samotném závěru byl svou dlouhou cestou již příliš unaven. Od svého stáda byl oddělen dlouhé dva měsíce a nebyl schopen si opatřit potřebnou potravu,“ dodal Paul.

Reklama

Výběr článků

Načítám