Hlavní obsah

„Buržoazní“ kult těla si na Kubě získává stoupence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubánské komunistické úřady nikdy nebraly vážně Armanda Yeru s jeho vypracovanými svaly. Dnes však tohoto podsaditého šedivějícího kulturistu považuje havanská elita za svůj vzor, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Armando Yera dohlíží na jednu ze svých klientek

Článek

Díky Armandovi se už Lidisy de la Rosová na svých starých fotografiích nepoznává. Tato jednatřicetiletá nezávislá obchodnice shodila za devět měsíců 43 kilogramů. Dnes přemýšlí o dítěti a likviduje své staré neforemné šaty.

Jednadvacetiletý zpěvák Sian Chiong vděčí částečně za své úspěchy Armandovi, který mu pomohl zformovat postavu tak, že před ním jeho fanynky omdlévají.

Armando Yera dokázal do své skromné tělocvičny přilákat stále početnější klientelu. Je to malý zázrak v zemi, kde komunistické úřady dlouho považovaly kult těla za buržoazní a individualistickou praxi.

„Móda vypadat skvěle sem přišla se zpožděním,“ vysvětluje šestapadesátiletý Armando. Připomíná, že kubánská vláda kulturistiku odmítá.

Díky nedávné legalizaci nezávislé činnosti získal pro svou tělocvičnu povolení a může se chlubit tím, že trénuje většinu televizních hlasatelů, kteří podle něho pociťují tlak na to, aby se udržovali ve formě.

Foto: Profimedia.cz

Počet stálých návštěvníků se počítá na desítky, měsíční předplatné je totiž na kubánské poměry drahé

Jeho tělocvična se nachází v centru Havany. U diskrétního vstupu jsou vystaveny fotografie spokojených klientů, na nichž je vidět, jak vypadali, než začali do tělocvičny chodit, a jak vypadají dnes. A vevnitř na stěně je velkými písmeny napsáno: „Toto zvýší tvé šance na úspěch“.

O počtu sportovních zařízení v Havaně neexistují žádné údaje, ale jen v centru města je jich několik desítek a stálý příliv klientely ukazuje, jak je tento trend na vzestupu.

Za 16 let se počet Armandových klientů zvýšil z 20 na 80. Měsíční předplatné stojí v přepočtu 750 Kč, ale průměrná měsíční mzda je na ostrově v přepočtu kolem 625 Kč.

Armando Yera, bývalý celník, si postupně vypracovával své tělo a v 90. letech se věnoval kulturistice a předepsal si dietu s vysokým obsahem proteinů, kterou nebylo snadné na ostrově postižené americkým embargem dodržovat.

Zvítězil ve čtyřech kubánských mistrovstvích, která byla pořádána nezávisle. Šlo o výjimku v zemi, kde se sportovní aktivity obvykle konají pod dohledem státu.

Foto: Profimedia.cz

Tělocvična se nachází v centru Havany

Ale kupodivu to byla právě státní média, která dala Armandovu podnikání rozhodující impuls. Byl pozván do televizního vysílání o zdraví, kde ho doprovázela jedna z jeho klientek. Armando ukázal před kamerami její fotografie z doby, než začala jeho tělocvičnu navštěvovat. Do Armandovy tělocvičny poté začal proudit zástup klientů a Armando sám dnes ve státních médiích dává rady, jak se dostat do formy.

Stálý návštěvník tělocvičny, třicetiletý Dayron Delgado se věnuje kulturistickým soutěžím. Dnes lidé chodí do tělocvičny proto, že se více starají o estetický vzhled a o zdraví, vysvětluje. Ani Kubu totiž neminul problém nadváhy: 44,3 procenta z jejích 11 miliónů obyvatel má kila navíc.

Dayron Delgado však lituje toho, že do tělocvičny chodí většinou jen mladí a zdraví lidé, kteří chtějí vypadat jako vzory předváděné v médiích a na internetu.

Sian Chiong, šéf popové skupiny Ángeles, konstatuje, že způsob myšlení v ostatním světě Kubu částečně nakazil. S lepším přístupem na internet se lidé stali konzumenty vzorů a hudby. Kuba proti tomu hodně bojuje a ti, kdo jsou u moci, těžko chápou nové tendence, říká mladý zpěvák. Pak se pouští do cvičení, aby si vymodeloval tělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám