Hlavní obsah

Chlapec, kterému šimpanzi znetvořili obličej, prodělal první operaci

Novinky, vps

Osmiletý chlapec Dunia Sibomana z Demokratické republiky Kongo úspěšně absolvoval první ze série operací, jež mají zrekonstruovat jeho rty. Ty mu utrhla skupina šimpanzů, která ho před dvěma lety napadla, když si hrál venku s ostatními dětmi včetně svého bratra, jenž útok nepřežil.

Foto: Reuters

Chlapec, kterého napadli šimpanzi, podstoupil první ze série operací

Článek

Operaci provedli chirurgové v newyorské dětské nemocnici Stony Brook a prostředky na ni a následnou rehabilitaci zajistila charitativní organizace Smile Rescue Fund.

Zákrok měl původně trvat osm hodin, ale protáhl se na 14. Jedna z žil, kterou chirurg Alexander Dagum vzal z chlapcova předloktí, se totiž ukázala jako příliš krátká, a tak musel použít druhou. Závodil s časem, protože tkáň nešlo udržet čerstvou věčně. Nakonec se ale vše povedlo nad očekávání dobře.

„Jsme opravdu šťastní. Myslím, že jsme dál, než jsme si mysleli. Tkáň je výborná. Vypadá to, že s ní hýbe víc, než jsme v téhle fázi čekali. Všechno se velmi dobře hojí,“ citovala Daguma agentura Reuters.

Očekává se, že až opadne otok, bude situace ještě lepší. Už teď ale dokáže udržet v ústech jídlo, je mu lépe rozumět a udrží sliny. Je to však jen začátek, operací bude několik a celkem by léčba měla trvat devět měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám