Hlavní obsah

Zuřivý tokající tetřev uvěznil rodinu v domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lesích střední a severní Evropy vrcholí tok tetřeva hlušce. Pták, který je považován za jednoho z nejostražitějších a nejplašších opeřenců smrkových lesů, se však někdy chová přesně naopak. Je naprosto nebojácný a dokonce agresivní. Na vlastní kůži to pocítila rodina ze stockholmského souostroví Singö.

Foto: Profimedia.cz

Tetřev hlušec. Ilustrační foto

Článek

Samec tetřeva hlušce si udělal tokaniště z jejich zahrady. Nesnesl však jakékoli vyrušování a agresivně své panství hájil. Rodina zůstala uvězněna v domě po celý víkend. Když se snažila pomoc hledat u policie, muži zákona rodině oznámili, že chráněného ptáka nemůžou nijak ohrozit a bránit mu v toku.

„Zrovna probíhá tok tetřeva hlušce a tetřeví kohouti chtějí být pány hor a budou se klidně bít i s lidmi. Ale je to šílená situace, když nemůžete vyjít ven, protože na vás útočí zuřivý tetřev. Ta rodina nemohla vyjít z domu po celou sobotu, protože tetřev viděl v muži soka, ohrožovatele jeho teritoria,“ uvedl mluvčí stockholmské policie Albin Näverberg v rozhovoru pro deník Local.

Policie zasáhnout odmítla a rodina musela čekat do neděle, než kohout odletí.

„Nicméně nemůžeme zdravého ptáka usmrtit. Policie nestřílí do šílených ptáků. Nakonec sami odletí. Zrovna je jejich sezóna, kdy jsou šílení. Na jaře můžou být docela nebezpeční a často útočí také na vozidla. Jsou docela velcí a není to zrovna zábavné potkat zuřivého tetřeva,“ dodala Näverberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám