Účastníci festivalu navařili z mnoha kilogramů veverčího masa pochoutky, které se podle degustujících rovnaly jemnějšímu divokému zajíci či králíkovi.

Proti akci protestovali vegetariáni i ochránci zvířat. Vadilo jim očerňování veverek, které nemohou za to, že se přemnožily v přírodě bez přirozených predátorů. Pořadatelé však tvrdili, že jsou veverky škůdci ničící lesní porosty a jejich lov a konzumace se neliší od lovu a konzumace divokých králíků či zajíců, proti čemuž ochránci a vegetariáni tak hlasitě neprotestují.

Na veverčí burger jsou prý potřeba alespoň tři veverky

Na veverčí burger jsou prý potřeba alespoň tři veverky

FOTO: Profimedia.cz

Do soutěže Extraordinary Squirrel Burger Challenge se přihlásilo několik desítek kuchařů, z nichž do finále postoupili čtyři. Porota určila vítězkou Holly Hayesovou, která veverčí burger vylepšila jamajským kořením (skořice, muškátový ořech, pepř, chilli, nové koření a tymián) a navrch přidala roztavený sýr mozarella a domácí anglické čatní.

V oblasti s rozsáhlým letitým lesním porostem Forest Dean podle zoologů žije asi sto tisíc veverek šedých, které byly do britské přírody vypuštěny v devatenáctém století. Podle odborníků nepůvodní hlodavci ničí porosty a vytlačují původní druhy.