Hlavní obsah

Veverčí delikatesy nadzvedly ochránce zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské parky i volnou přírodu ovládly nepříjemné šedé veverky. Jenže přemnožení hlodavci by možná brzy mohli být vzácností, pokud se skupině šéfkuchařů podaří přesvědčit obyvatele ostrovního království, že jsou zdrojem velmi chutného masa. V rámci propagace pochoutek z veverek uspořádali v hrabství Gloucestershire soutěžní festival, na němž podávali třeba veverčí burgery v žemli.

Foto: Profimedia.cz

Food festival u Dartmooru v hrabství Gloucestershire

Článek

Účastníci festivalu navařili z mnoha kilogramů veverčího masa pochoutky, které se podle degustujících rovnaly jemnějšímu divokému zajíci či králíkovi.

Proti akci protestovali vegetariáni i ochránci zvířat. Vadilo jim očerňování veverek, které nemohou za to, že se přemnožily v přírodě bez přirozených predátorů. Pořadatelé však tvrdili, že jsou veverky škůdci ničící lesní porosty a jejich lov a konzumace se neliší od lovu a konzumace divokých králíků či zajíců, proti čemuž ochránci a vegetariáni tak hlasitě neprotestují.

Foto: Profimedia.cz

Na veverčí burger jsou prý potřeba alespoň tři veverky

Do soutěže Extraordinary Squirrel Burger Challenge se přihlásilo několik desítek kuchařů, z nichž do finále postoupili čtyři. Porota určila vítězkou Holly Hayesovou, která veverčí burger vylepšila jamajským kořením (skořice, muškátový ořech, pepř, chilli, nové koření a tymián) a navrch přidala roztavený sýr mozarella a domácí anglické čatní.

V oblasti s rozsáhlým letitým lesním porostem Forest Dean podle zoologů žije asi sto tisíc veverek šedých, které byly do britské přírody vypuštěny v devatenáctém století. Podle odborníků nepůvodní hlodavci ničí porosty a vytlačují původní druhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám