Hlavní obsah

Síť na ryby zachytila čtyřmetrového vetřelce

– Šizuoka
Novinky, vps

Překvapení čekalo na japonské rybáře, kteří lovili poblíž města Šizuoka. Jejich síť totiž zachytila vzácného žraloka velkoústého, jež je kvůli svému bizarnímu vzhledu občas přezdíván žralok vetřelec.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci zkoumají vzácného žraloka velkoústého

 
Článek

Rybáři ulovili samičku žraloka už v dubnu, veřejnost se ale o jeho nálezu dozvěděla až toto úterý, kdy ho vědci zkoumali před zraky asi 1500 zvědavců přímo před muzeem mořského života v Šizuoce, uvedla japonská mutace serveru Huffington Post.

Pitva asi čtyřmetrového exempláře dala vědcům šanci k dalšímu pochopení tohoto druhu, který byl objeven až v roce 1976. Úlovek z Japonska je podle některých zdrojů teprve 58. zaznamenané pozorování tohoto druhu, vědci proto nemají tento druh prozkoumaný tak detailně.

I přesto se ale ví, že dorůstá až pěti a půl metru, může vážit i přes jednu tunu a živí se převážně drobnými korýši. Na základě informací z vysílače, který vědci připojili na žraloka velkoústého uloveného v roce 1990, bylo zjištěno, že přes den se pohybuje v hloubkách 120 až 160 metrů. Se západem slunce pak vystoupal do 12 až 25 metrů.

V dubnu se podařilo chytit další vzácnou parybu, a to konkrétně žraloka šotka. Americký rybář Carl Moore ho náhodou chytil u Floridy do své sítě na krevety. Na rozdíl od žraloka z Japonska byl šotek puštěn zpět do vody. [celá zpráva]

Foto: NOAA/Carl Moore

Žralok šotek, kterého chytil Carl Moore u Floridy

Vědci byli rádi, že Moore žraloka ušetřil, vyjádřili však i určité zklamání. O šotkovi toho totiž vědí možná ještě méně než o žraloku velkoústém, a tak přišli o příležitost podrobněji ho prozkoumat.

BEZ KOMENTÁŘE: Žraloka šotka natočil potápěč v roce 2010 u Japonska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám