Dobré kořaličky sem jezdí chutnat a také vystavovat stále více lidí a věhlas koštu, který doprovází také ochutnávka kysaného zelí, dávno překročil hranice. I letos zde byli zastoupeni hosté i pálenky nejen ze sousedního Slovenska, ale i z Maďarska či Slovinska.

Pár minut po odpoledním zahájení to začínalo být v mikulčickém kulturáku jako v úle

Pár minut po odpoledním zahájení to začínalo být v mikulčickém kulturáku jako v úlu

FOTO: Miroslav Homola, Právo

„Akci připravujeme v kolektivu pětadvaceti lidí už od podzimu loňského roku. Při prvním ročníku jsme zde měli kolem 300 vzorků a přišlo asi 200 návštěvníků. Letos, kdy je to třináctý ročník, je zde rekordních 1510 vzorků a v kulturáku se může vystřídat i kolem tisícovky lidí. Viděl jste tu frontu. Obávám se, že při takovém zájmu s tím budeme muset něco do budoucna dělat. Objekt není nafukovací,“ uvedl za pořadatele z občanského sdružení Gurmáni Mikulčice Vít Pavka.

Stovky návštěvníků obsluhovali nalévači ve stejnokrojích na kterých nechyběl symbol pálenky - švestka.

Stovky návštěvníků obsluhovali nalévači ve stejnokrojích, na kterých nechyběl symbol pálenky - švestka.

FOTO: Miroslav Homola, Právo

Určitým problémem je i sehnat dostatek degustátorů na hodnocení. Letos hodnotilo pálenky, likéry a maceráty už před týdnem 135 degustátorů, 18 z nich byly ženy. „Odborná degustace je věda a kdo to umí, rozhodně se nemusí vůbec opít. Měli jsme zde paní, která za den přechutnala sto vzorků padesát dopoledne, padesát odpoledne a mohla odjet autem. Vzorky nepolykala,“ dodal Pavka.

Ochutnávalo se i kysané zelí 

Odborné degustace přišly od pěstitelů ze 138 obcí nejen jižní Moravy, ale i z Čech, Slovenska a okolních států. Kromě klasické slivovice, hruškovice a meruňkovice letos zazářila pálenka z durancií, višní i ovocných směsí. Zajímavou skupinou je vždy kategorie Netradiční, ve které letos nechyběl destilát z ananasu, oskeruše, kdoule, moruše, malin, jahod nebo z tzv. hruškojabka.

FOTO: Miroslav Homola, Právo

Šampiónem celého koštu se stala pálenka z durancií zaslaná Zdeňkem Vladimírem z Hrubé Vrbky na Horňácku.

Mimo pálenek se konal také tradiční košt kysaného zelí. Letos své vzorky dodalo 52 lidí. Zelí bylo nejčastěji ochuceno jablky, křenem a dalšími přísadami. K ochutnání však byly i další desítky výrobků, které zelí obsahují, například pravá slovácká zelňačka, oblíbené zelné ondráše či nově zelové pagáče.