Hlavní obsah

Dojemné loučení: delfín vozil několik dní na hřbetě mrtvé mládě

Novinky, zkr
Kalifornie

Velmi dojemný pohled se naskytl cestujícím, kteří vyrazili pozorovat na člunu velryby u kalifornského pobřeží. Kolem jejich plavidla totiž proplaval delfín, který měl kolem hřbetní ploutve omotané mrtvé mládě. Při tom ho doprovázeli další jedinci, podle svědků to vypadalo jako delfíní pohřeb, informoval server ninemsn.com.au.

BEZ KOMENTÁŘE: Delfíní pohřeb v moři

 
Článek

Nikdo z pasažérů, kteří vyrazili na velrybí safari, nečekal, že uvidí něco podobného. Překvapen byl i kapitán lodi Dave Anderson, který se tomuto povolání věnuje už 20 let. „Nikdy jsem nespatřil něco takového. Matka odmítá opustit chudáka svoje mládě,“ uvedl.

Podle něj samice delfína skákavého vozila mládě na hřbetě už několik dní, ne-li týdnů. „Poslední věc, kterou bych očekával, že tady dnes uvidím, bude pohřební procesí,“ poznamenal jeden z cestujících Tony Green.

Delfíni pomáhali ochrnutému druhovi

Podobné chování zaznamenali letos v lednu také jihokorejští vědci. Při pozorování se jim podařilo natočit skupinu delfínů, která se pokoušela nadnášením zachránit zraněnou samičku.

BEZ KOMENTÁŘE: Delfíni se pokusili zachránit zraněnou samičku

Pět z nich se dokonce naskládalo vedle sebe, a vytvořilo tak formaci, která připomínala vor. Zraněného delfína nadnášeli na svých zádech. Jeden z nich se při tom otočil břichem nahoru, aby svého druha lépe podpíral, zatímco jiný se snažil svým rypcem držet umírajícímu jedinci hlavu nahoře.

Jejich snaha byla ale bohužel zbytečná, zraněná samička uhynula, informovali tehdy vědci v magazínu Marine Mammal Science.

Reklama

Výběr článků

Načítám