Hlavní obsah

Další jasně zářící meteorit vlétl do zemské atmosféry

Novinky, her

V pátek prolétl nad Severní Amerikou velký jasně zářící meteorit. Vidět byl v úctyhodných 13 státech a dvou kanadských provinciích. Meteorit byl větší velikosti než obvykle a byl jasnější než Venuše.

Další jasně zářící meteorit vlétl do zemské atmosféry

 
Článek

Meteorit prolétl nad východním pobřežím kolem 20:00 severoamerického času. Stovky lidí volaly na policejní stanice s tím, že na obloze viděly jasně zářící ohnivou kouli směřující na jihovýchod.

Podle Billa Cooka z NASA se jednalo o jeden velký meteorit, který nedoprovázely žádné menší. Meteorit vnikl do zemské atmosféry několik hodin poté, co šéf NASA prohlásil, že šance na zabránění srážky Země s velkým vesmírným tělesem by byla velmi malá.

Meteorit zářil zelenou barvou 

„Soudě podle jasu mohl v určitou chvíli meteorit dosáhnout světelnosti Měsíce v úplňku. Proto byl také viděn v tolika státech východní části Severní Ameriky.“ Řekl Cook.

Podle očitých svědků, kterých bylo v každém státě na několik stovek, meteorit při rozpadu zářil zelenou barvou. Meteority dopadají na Zemský povrch každý den, většina z nich však zmizí nepozorovaně nad oceánem, nebo nejsou vidět díky dennímu světlu.

Před měsícem pád meteorického roje zpustošil ruské město Čeljabinsk a vyžádal si více než 1200 zraněných.

Hořící koule padající z nebe způsobily v Rusku paniku

Jen pár hodin poté, co meteorit zasáhl střední část Ruska a způsobil značné škody a zranění, spatřili obyvatelé amerického San Franciska podobný jev. Oblohou se v noci prohnala velká ohnivá koule.

Noční záběry padajícího meteoritu nad Kalifornií

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám