Hlavní obsah

Blondýny vydělají charitě víc než brunety nebo rusovlásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knoxville

Kdo si zakládá charitu či chce získat peníze pro nějaký dobročinný projekt, by si měl najmout blondýny. Dívkám plavých vlasů, které chodí vybírat peníze, totiž lidé dávají nejvíce peněz. Prokázali to psychologové z University of Tennessee. Podle nich brunety i rusovlásky přinášejí z charitativních obchůzek po dárcích mnohem méně.

Foto: Profimedia.cz

Blondýny vydělají charitě nejvíce peněz. Ilustrační foto

Článek

„Dárci věnují charitě téměř o čtvrtinu více peněz, když je o ně žádá blonďatá dívka, než když je žádá bruneta,“ tvrdí autoři experimentálního výzkumu z University of Tennessee.

Podle docenta Michaela Priceho už různá pracoviště po celém světě dokázala, že lidé ochotněji přispívají na charitu a dobročinnost, když je o peníze žádá atraktivní člověk. Že může mít vliv na ochotu dávat přímo barva vlasů žádajících, nikdo doteď netušil.

Dobrovolníci v rámci studie zjišťovali, kolik by byli dárci v okrese Pitt v Severní Karolíně ochotni přispět pro Centrum zmírnění přírodních rizik na East Carolina University. Celkem 44 dobrovolníků navštívilo 1 755 potenciálních dárců, z nichž 522 opravdu přispělo.

Rozhoduje atraktivita i barva vlasů

Pro účely studie bylo vyčleněno 955 domácností, které navštívilo 23 dívek. Tým profesora Price tyto dívky vyfotil, fotografie rozdělil podle barvy vlasů a nechal na jejich základě ohodnotit atraktivitu dívek ostatními studenty.

Z analýzy dat bylo poté zjištěno, že domácnosti byly ochotny přispět o 13 procent větší částkou v případě, kdy je navštívila atraktivní dívka. Pokud ale domácnost navštívila blondýna, částka byla až o 23 procent vyšší než u brunety, která byla hodnocena stejně atraktivně.

„Atraktivní blondýna dostane o třiadvacet procent víc než atraktivní bruneta,“ shrnuje výzkum profesor Michael Price z University of Tennessee. Týká se to ovšem pouze případů, kdy blonďatá dívka žádala peníze od bělošských rodin. U těch ostatních se příspěvky pro blondýny nelišily od těch pro jiné dívky.

Reklama

Výběr článků

Načítám