Hlavní obsah

Kameraman zachytil peklo na Zemi, natočil i ohnivé tornádo

– Alice Springs
Novinky, Vojtěch Pospíšil

Zvláštní přírodní úkaz zachytil australský kameraman Chris Tangey. V okolí města Alice Springs narazil na ohnivý vír, který společně s okolním kouřem připomínal výjev z apokalyptického filmu. Jeho záběry jsou velmi cenné, tento jev je totiž málokdy spatřen člověkem, natož aby byl zaznamenán na video.

BEZ KOMENTÁŘE: Australan natočil vzácný přírodní úkaz - ohnivé tornádo

 
Článek

Tangey svůj úlovek pojmenoval ohnivé tornádo, ale podle amerického klimatologa Marka Wysockiho chybné označení. Profesor z Cornellovy univerzity tvrdí, že tyto sloupce ohně jsou velmi podobné obyčejným prašným vírům.

„Nazval bych je ohnivými víry, ale to není pro veřejnost tak atraktivní. Takže jim můžeme říkat třeba ohniví ďáblové,“ dodal Wysocki pro portál Life's Little Mysteries.

Vznik ohnivých vírů je podobný jako u těch prašných. Ty se zformují, když horký vzduch rychle vystoupá od země skrze kapsu studeného vzduchu. Ohnivý vír pak vznikne pouze v místech požárů. Předpokládá se, že ohniví ďáblové jsou v přírodě obvyklým jevem, ale nejčastěji se vyskytují v srdci lesních požárů, a tak je lidé nemohou spatřit.

Vzhledem k absenci většího množství materiálů lze jenom spekulovat o rozměrech, kterých ohnivé víry ve volné přírodě dosahují. Tangey tvrdí, že jeho vír byl vysoký kolem 30 metrů, což je podle odhadů klimatologa Wysockiho průměrná výška. Můžou se pohybovat rychlostí přesahující 35 kilometrů za hodinu a obvykle zmizí do jedné minuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám