Hlavní obsah

Příbuzenskému páru se narodil chlapec se šesti nohama, teď už má jen dvě

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí

Když se narodil, měl čtyři končetiny navíc a vypadal tedy, jakoby měl šest nohou. Mohlo za to jeho parazitující dvojče. Teď už má ale pákistánský chlapeček, který vzešel z manželství bratrance a sestřenice, nohy pouze dvě. Minulý čtvrtek ho tým pěti lékařů v Karáčí operoval.

Foto: Profimedia.cz

Chlapeček, který se nedávno narodil se šesti nohama, už má po úspěšné operaci jen dvě

Článek

Do několika fází rozdělený náročný zákrok trval osm hodin. Podle informací, které  podle deníku Daily Mail poskytl jeden z chirurgů národního institutu pro zdraví dětí (NICH) Jamal Raza, byla operace úspěšná.

„Bylo zvláštní zjistit, že viditelně abnormální dítě se čtyřmi končetinami navíc, je vlastně stejně normální jako jiné děti,“ řekl Raza.

BEZ KOMENTÁŘE: V Pákistánu se narodil chlapec se šesti nohamaVideo: columnpk.com

Chlapeček se před 14 dny narodil se vzácnou malformací. Přišel na svět s nevyvinutým dvojčetem přirostlým ke svému tělíčku. Aby mohl žít co nejpodobnější život jako normální děti, museli lékaři parazitující dvojče z jeho těla odstranit.

Než ale mohl proběhnout jakýkoli chirurgický výkon, musela následovat nejrůznější vyšetření, včetně magnetické rezonance, CT a krevních testů. Lékaři si museli být stoprocentně jisti, které končetiny jsou chlapce, a které patří parazitujícímu dvojčeti. Navíc bylo nutné prozkoumat, nakolik byly malformací zasaženy chlapcovy vnitřní orgány.

Zatím se zdá, že lékaři situaci vyhodnotili správně. Výsledek čtvrteční operace mluví sám za sebe.

Foto: Profimedia.cz

Ve čtvrtek 19. dubna se v institutu NICH konala tisková konference, na které vedle doktora Jamala Raze (vpravo) vystoupil i chlapcův otec Imran Šeik (vlevo)

„Jsme chudá rodina. Jsem velmi vděčný vládě a lékařům za to, že pomohli a syna úspěšně operovali," řekl s úlevou na tiskové konferenci otec chlapečka Imran Šeik, který si vzal za ženu sestřenici a žije s ní v Sukkuru, kde pracuje jako radiologický laborant. [celá zpráva]

Parazitická dvojčata

Jde o vzácný jev. Dochází k němu, když se po oplodnění začnou v děloze vyvíjet dvojčata, jejichž embrya se ale zcela neoddělí u jednovaječných dvojčat, nebo se naopak přiblíží v případě dvouvaječných. Embrya se tak z části propojí, ve vzácnějších případech jedno z embryí přímo pohltí to druhé.

Zatímco se dominantní embryo vyvíjí samostatně, druhé je na něm zcela závislé. Narodí se tak zcela vyvinutý jedinec, který má ke svému tělu přirostlé jen částečně vyvinuté dvojče.

I přes pokroky v medicíně bývají šance na přežití podobně deformovaných dětí malé.

Reklama

Výběr článků

Načítám