Hlavní obsah

Příbuzenskému páru se narodil chlapeček se šesti nohama

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí

Bratranec se sestřenicí ze Sukkuru v Pákistánu se po čtyřech letech manželství konečně dočkali dítěte. Jejich syn se narodil minulý pátek císařským řezem a zdá se, že je zdravý. Přesto se stal středem pozornosti odborné i laické veřejnosti. Narodil se totiž se čtyřmi končetinami navíc a vypadá tak, jako by měl šest nohou.

BEZ KOMENTÁŘE: V Pákistánu se narodil chlapec se šesti nohamaVideo: columnpk.com

 
Článek

Zpráva o dítěti s neobvyklým počtem nohou se rozšířila s překvapivou rychlostí. Když šílenství v okolí porodnice neustalo, zneklidnění rodiče se rozhodli, že si svého syna jménem Umar Faruk odnesou domů. Lékaři ze Sukkuru jim však doporučili, aby chlapce odvezli do moderní nemocnice ve 450 kilometrů vzdáleném Karáčí.

„Nemohu si dovolit návštěvu Karáčí ani péči o svého chlapce. Apeluji tedy na filantropy a vládu, aby nabídli pomoc,“ nechal se krátce po porodu veřejně slyšet otec chlapce Imran Šeik, radiologický laborant, který vydělává měsíčně v přepočtu asi 66 dolarů (1256 korun).

S pomocí rodiny a hlavně finanční podpory od guvernéra provincie Sind nakonec Šeik v pondělí přece jenom syna do Karáčí převezl, aby ho vyšetřili odborníci z národního institutu pro zdraví dětí (NICH). Matka dítěte, která je zároveň Šeikovou sestřenicí, naproti tomu musela ze zdravotních důvodů zůstat doma. Informoval o tom v sobotu server Columnpk.com.

Nejde o genetickou vadu

První prohlídka chlapce se šesti nohama odhalila, že nejde o genetickou poruchu, ale o případ parazitických dvojčat. Aby se však mohl malý chlapec zdárně vyvíjet a vést normální život, operace je nezbytná.

„Operovat takové dítě není jednoduchý úkol. V první řadě je nutné udělat zevrubná vyšetření. Musíme zjistit, zda jsou to opravdu končetiny parazitujícího dvojčete nebo jeho vlastní. Dále musíme prozkoumat, do jaké míry jsou zasaženy vnitřní orgány. Pokud jsou nedostatečně vyvinuté nebo srostlé, mohlo by to výrazně zkomplikovat situaci a snížit šance dítěte na přežití,“ řekl Jamal Raza, ředitel institutu NICH v Karáčí.

Málo zkušeností

Muhammad Qaisar, lékař z pákistánského institutu lékařství v Islámábádu, věří, že chlapec může být odoperován úspěšně. Na druhou stranu však přiznal, že místní chirurgové nemají s podobnými případy v podstatě žádné zkušenosti.

Parazitická dvojčata

Jde o vzácný jev. Dochází k němu, když se po oplodnění začnou v děloze vyvíjet dvojčata, jejichž embrya se ale zcela neoddělí u jednovaječných dvojčat, nebo se naopak přiblíží v případě dvouvaječných. Embrya se tak z části propojí, ve vzácnějších případech jedno z embryí přímo pohltí to druhé.

Zatímco se dominantní embryo vyvíjí samostatně, druhé je na něm zcela závislé. Narodí se tak zcela vyvinutý jedinec, který má ke svému tělu přirostlé jen částečně vyvinuté dvojče.

I přes pokroky v medicíně bývají šance na přežití podobně deformovaných dětí malé.

„Pravděpodobně jde o zcela první dítě v Pákistánu, které má šest nohou. Operace bude zároveň i test pro lékaře, doufáme tedy v úspěch,“ uvedl pro server allvoices.com Qaisar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám