Hlavní obsah

Symfonici si zahráli na vrcholu mostu 134 metrů nad zemí

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Profesionální hudebníci ze světových orchestrů jsou zvyklí hrát v koncertních sálech. Skupinka žesťařů ze symfonického orchestru v Sydney ale v pondělí vylezla až na samý vrchol mostu Harbour Bridge. Ve výšce 134 metrů nad přístavem pak tito dechaři koncertem oslavili 80. výročí od otevření mostu a založení jejich orchestru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Symfonici si zahráli na vrcholu mostního obloukuVideo: Reuters

 
Článek

Čelili strachu z výšek a noty jim sotva držely připevněné ke stojánkům, přesto profesionální hudebníci dokázali s přehledem rozehrát své žesťové nástroje. Kvůli silnému větru se zvuk sice nenesl daleko, kvalitu mu ale upřít nelze.

Tímto velmi neobvyklým způsobem oslavili den, kdy byla s velkou pompou v roce 1932 přestřižena slavnostní páska na mostě Harbour Bridge. Tato gigantická mostní konstrukce, které Australani neoficiálně říkají „ramínko na šaty“, váží kolem 39 000 tun. Se svým rozpětím 503 metrů se navíc řadí k nejdelším obloukovým mostům světa.

Velká výzva

Před 80 lety založený symfonický orchestr v Sydney podle agentury Reuters odehraje ročně přes 200 koncertů, ještě nikdy předtím však nevystupoval na podobném místě, jako je vrcholek mostu. Dokonce ani samotní hudebníci nikdy předtím na tak neobvyklém místě nehráli, i pro ně to tedy byla velká výzva.

Hráči i posluchači museli být přivázaní k zábradli, přesto si netradiční koncert symfoniků přišla poslechnout skupinka nadšenců.

„V mém rodném listě stojí: narozena v ambulanci na mostě Harbour Bridge v Sydney,“ řekla Joan McDonaldová, jedna z přítomných, jejíž narození se v roce 1958 dostalo na přední stránky regionálních novin.

Přání k narozeninám nezaznělo

Ačkoli šlo o oslavu kulatého výročí, píseň „Happy Birthday“ nezazněla. Pro zpestření ranní dopravní špičky na silnici 85 metrů pod mostním obloukem byly vybrány ukázky z britského filmu Ohnivé vozy z roku 1981, ke kterému hudbu složil Vangelis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám