Hlavní obsah

Psi byli lidmi domestikováni dříve než hospodářská zvířata, dokazují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucson

Psi byli podle nejnovějších objevů domestikováni ještě před hospodářskými zvířaty, jakými jsou třeba ovce, krávy či kozy. Podle nejnovějších archeologických objevů totiž domestikovaní psi žili s člověkem už před třiatřiceti tisíci lety. Objeveni byli na území dnešní Belgie či na Sibiři. A obě lebky mají znaky prokazující domestikaci těchto jedinců.

Foto: Profimedia.cz

Psi následují člověka už 33 tisíc let.

Článek

Vědci z University of Arizona zjistili, že lebky mají kratší čumáky a širší čelisti, které se u psů vyvinuly po domestikaci. Vlci mají čumáky delší a čelisti užší, což jim pomáhá při lovu. Lépe zachovaná z obou je pak lebka objevená v pohoří Altaj.

Psi byli zřejmě domestikováni dávno před hospodářskými zvířaty a také k jejich domestikaci došlo na několika místech paralelně. To vysvětluje, proč dnes máme tak odlišně vypadající plemena jako třeba husky versus mops.

Psi pomáhali při lovu

„Zajímavé na celé věci je to, že obecně uvažujeme o domestikaci u krav, ovcí a koz, zvířat, která poskytují jídlo v podobě masa či druhotné produkty jako mléko, sýr a vlnu," uvedl Greg Hodgins z University of Arizona.

"Jiné vztahy ale mají lidé se psy. Psi neposkytují primárně maso k potravě. Ale poskytují nám ochranu, společnost a také pomoc při lovu. A je zajímavé, že tento typ vztahu byl prvním vztahem člověka s domestikovanými zvířaty,“ dodal Hodgins.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám