Podle mykologů z Périgordu je tato plodnice největší objevená ve vyhlášené oblasti, podle níž získal tento druh lanýže přízvisko périgordský. Prodává se za cenu kolem jednoho tisíce eur za kilogram – asi 25,6 tisíce korun.

Lanýž černovýtrusný jako ostatní jeho příbuzní roste pod zemí v blízkosti kořenového systému stromů, tento druh pak preferuje soužití s duby a lískami.

Hledači z Périgordu na konci podzimu a v zimě objevují plodnice mající asi sto gramů a sedm centimetrů v průměru, takže 1,3 kilogramu vážící kousek je skutečným obrem mezi příslušníky svého druhu.

Oblíbený v gastronomii

Z Francie pochází kolem 45 procent světové produkce lanýžů černovýtrusných, ze Španělska asi 35 procent, z Itálie 20 procent a zbytek připadá na ostatní země Středozemí. Francie vyprodukuje v dobrém roce kolem padesáti tun lanýžů.

Lanýži jsou vyhledávanou pochoutkou ve velkém množství restaurací špičkové gastronomické úrovně. Lanýž se buď na pokrmy najemno strouhá či slouží v některé ze složek jen jako ingredience pro výjimečné aroma.