Hlavní obsah

Meteor vylekal obyvatele amerického jihozápadu, měli ho za UFO

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napříč večerní oblohou nad jihozápadem Spojených států prolétlo ve středu naprosto jasné světlo. Podle odborníka z NASA se s největší pravděpodobností jednalo o ohnivou kouli, tedy o fragment asteroidu, který vstoupil do zemské atmosféry.

Článek

Obyvatelé několika amerických měst nezávisle na sobě hlásili, že krátce před osmou hodinou večer spatřili na obloze jasné světlo. Pohybovalo se prý rychle a mířilo od západu k východu. Někteří pohotoví pozorovatelé ho dokonce zachytili na kameru.

„Nemůžeme nic tvrdit se stoprocentní jistotou, v tomto případě to ale téměř určitě byla ohnivá koule nebo velmi jasný meteor velikosti basketbalového či basebalového míče, který před dopadem na zem shořel,“ řekl agentuře AP Don Yeomans, manažer programu NASA, který se zaměřuje na objekty v blízkosti Země.

Mluvčí federálního leteckého úřadu Ian Gregor navíc potvrdil, že se v tu dobu nikde v okolí nestala žádná letecká nehoda.

Hra barevných světel

Svědci zářícího úkazu se objevili od Phoenixu přes Las Vegas až po jižní pobřeží Kalifornie. Mnoho z nich vypovědělo, že světlo zářilo modrozeleně, jiným zase připadalo žlutooranžové, uvedla televize WPTV.

Modrozelená barva je podle Yeomanse známkou toho, že objekt obsahoval hořčík nebo nikl. Oranžová pak obvykle značí, že objekt vstoupil do atmosféry vcelku umírněnou rychlostí několik kilometrů za sekundu.

„Barvy dělají z tak malého objektu vcelku zajímavou show,“ řekl Yeomans.

Padající meteory jsou podle odborníka z NASA výrazně vzácnější, než padající hvězdy. Přesto se ve světě objevují zhruba jednou týdně, nejčastěji však přeletí jen nad oceánem. Vzhledem k tomu, že jde tedy o běžný přírodní úkaz, není třeba se ničeho obávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám