Hlavní obsah

Holčička našla na zahradě netknutou fosilii obřího měkkýše

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla vybavená pouhou lopatičkou vhodnou spíše na pískoviště, než na provádění archeologických výkopů. Lopatička však byla tím, co pětiletá Emily Baldryová potřebovala k vykopání nesmírně vzácné 160 miliónů let staré zkameněliny, která ohromila celou Velkou Británii. Objevila ji již loni v březnu, teprve nyní však byla fosilie zrestaurována a představena veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Nález závidí malé dívce snad všichni profesionální archeologové.

Článek

"Tati, něco jsem našla," řekla ostýchavě malá dívka svému otci, který jí nakonec musel s vytažením zkameněliny, vážící desítky kilogramů, pomoci. Čtyřicetiletý Jon byl z nálezu v Cotswold Water Parku v hrabství Gloucestershire nadšený a to ještě netušil, jak výjimečný nález jeho dcera učinila.

Zkamenělina má v průměru asi 40 centimetrů. Jde o pozůstatky obřího měkkýše, který obýval oceány v období Jury. Zkamenělině dala dívka přezdívku Ostnáč. Inspirovaly ji k tomu bodliny, které mělo stvoření podél celého těla.

Foto: Profimedia.cz

Nález nemá v Anglii obdoby. Vždy se našly pouze úlomky podobných zkamenělin.

Zkamenělina byla přitom obalená značnou vrstvou nánosů, a tak ji rodina předala geologovi, který ji restauroval. V neděli se s ní po dlouhých měsících opět setkala.

"Je to úžasné Ostnáče zase vidět. Byla jsem nadšená, když jsem ho viděla poprvé a teď vypadá opravdu nablýskaně," uvedlo děvče.

Reklama

Výběr článků

Načítám