Hlavní obsah

Holčička našla na zahradě netknutou fosilii obřího měkkýše

Novinky, Jakub Kynčl

Byla vybavená pouhou lopatičkou vhodnou spíše na pískoviště, než na provádění archeologických výkopů. Lopatička však byla tím, co pětiletá Emily Baldryová potřebovala k vykopání nesmírně vzácné 160 miliónů let staré zkameněliny, která ohromila celou Velkou Británii. Objevila ji již loni v březnu, teprve nyní však byla fosilie zrestaurována a představena veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Nález závidí malé dívce snad všichni profesionální archeologové.

Článek

"Tati, něco jsem našla," řekla ostýchavě malá dívka svému otci, který jí nakonec musel s vytažením zkameněliny, vážící desítky kilogramů, pomoci. Čtyřicetiletý Jon byl z nálezu v Cotswold Water Parku v hrabství Gloucestershire nadšený a to ještě netušil, jak výjimečný nález jeho dcera učinila.

Zkamenělina má v průměru asi 40 centimetrů. Jde o pozůstatky obřího měkkýše, který obýval oceány v období Jury. Zkamenělině dala dívka přezdívku Ostnáč. Inspirovaly ji k tomu bodliny, které mělo stvoření podél celého těla.

Foto: Profimedia.cz

Nález nemá v Anglii obdoby. Vždy se našly pouze úlomky podobných zkamenělin.

Zkamenělina byla přitom obalená značnou vrstvou nánosů, a tak ji rodina předala geologovi, který ji restauroval. V neděli se s ní po dlouhých měsících opět setkala.

"Je to úžasné Ostnáče zase vidět. Byla jsem nadšená, když jsem ho viděla poprvé a teď vypadá opravdu nablýskaně," uvedlo děvče.

Reklama

Výběr článků

Načítám