Hlavní obsah

Žena v Chabarovsku porodila více než sedmikilogramové mimino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bezmála rozměry bohatýrů z ruských bájí má novorozeně, které přišlo na svět v Chabarovsku na ruském Dálném východu: 7,21 kilogramu a 67 centimetrů. Oznámila to dnes ruská média.

Foto: Profimedia.cz

V Moskvě se narodilo dítě vážící 7,21 kilogramu, důvodem vysoké porodní váhy může být matčina cukrovka. Ilustrační foto

Článek

"Narození miminka o váze šesti kilogramů je už krajní mezí. Tak obří mimino je unikát," uvedla šéfka místní porodnice Světlana Veršininová. Chlapeček, který přišel na svět císařským řezem, je podle lékařů zdráv a dobře vyvinutý.

"Byla jsem v šoku.... Je to bohatýr," prohlásila třiatřicetiletá maminka Věra Ovčinnikovová. Ač účetní, s tak velkým přírůstkem do rodiny nepočítala, čekala maximálně pětikilogramové mimino. První dítě povila před 14 lety a dcerka tehdy vážila necelé čtyři kilogramy.

Dosavadní ruský rekord držel novorozenec o váze 6,75 kilogramu, který předloni spatřil světlo světa v Samaře. Ruské bohatýry mezi miminky však zastínil indonéský "otesánek" o váze 8,7 kilogramu, který se předloni v září narodil ve městě Kirsana na severu ostrova Sumatra.

Příčinou je možná cukrovka

"Křičí víc než ostatní děti a má pořád hlad," uvedl tehdy porodník Binsar Sitanggang, podle něhož velkou váhu novorozeněte mohla způsobit cukrovka jeho jednačtyřicetileté matky.

Běžně novorozenci váží okolo 3,5 kilogramu, ale průměrné údaje se podle odborníků zvyšují i proto, že stále více žen přivádí děti na svět až kolem čtyřicátého roku věku, kdy je častěji postihují poruchy látkové výměny, nejčastěji v podobě tzv. těhotenské cukrovky. Obalování tukovými polštářky však zatěžuje dětské orgány, a tak příliš velká novorozenecká hmotnost se pro dítě jeví spíše nevýhodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám