Hlavní obsah

Vysokoškolačka jí každých 15 minut, ale váží jen 25 kilo

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin
Aktualizováno

Jednadvacetiletá Američanka Lizzie Velasquezová váží pouhých 25 kilogramů a má takřka nulovou hodnotu tuku v těle. Ačkoliv by se to tak mohlo na první pohled jevit, není anorektička. Jídla si dopřává každých 15 minut, její zdravotní stav to totiž vyžaduje. Na světě jsou známé pouze tři obdobné případy této choroby a lékaři netuší, jak s ní bojovat.

Článek

Studentka Texas State University nemůže přibrat, ačkoliv jí až 60krát denně. Za den spořádá 5000 až 8000 kalorií, ale její váha se nikdy nevyšplhala ani na 28 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Lizzie Velasqueová toho spořádá hodně, na váze však nepřibírá.

"Vážím se pravidelně a když se mi povede přibrat jen několik stovek gramů, tak mám obrovskou radost. Jím všechno, chipsy, sladkosti včetně čokolády, zmrzlinu, pizzu, kuře, nudle - celý den po malých porcích. Štve mě, když o mě lidé říkají, že jsem anorektička" uvedla pro Daily Mail dívka, která měří 157 centimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Lizzie Velasqueová

Lizzie se narodila o čtyři týdny dříve a vážila jen 1,2 kilogramu. Lékaři zjistili, že ji v děloze obklopovalo jen malé množství plodové vody a podivovali se tomu, že dívka vůbec přežila.

Kupovali jí oblečení na panenky

"Museli jsme pro ni kupovat oblečení na panenky, protože pro ni bylo běžné oblečení na děti příliš velké," uvedla 45letá matka dívky Rita.

"Doktoři nebyli schopni udělat diagnózu, tak nás připravovali na nejhorší. Říkali nám, že asi nebude nikdy chodit, mluvit a žít normální život," uvedla matka, která má se 44letým manželem Lupem ještě dvě děti Chrise (12) a Marinu (15). Ani jedno ze zbylých dětí nemá žádné výjimečné zdravotní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Lizzie Velasqueová trpí podivnou chorobou.

Navzdory nepříznivé prognóze se tělo dívky vyvinulo poměrně normálně, včetně mozku, kostí a vnitřních orgánů. Vždy byla však velmi drobná, ve dvou letech vážila necelých sedm kilogramů, což je váha typická pro děti ve věku pěti měsíců.

Změnila se jí barva oka

Lizzie prošla obrovským množstvím zdravotních testů, ale ani jeden z nich lékařům nepomohl s přesnou identifikací její choroby. Domnívali se, že by mohla trpět syndromem De Barsy, avšak to se nepotvrdilo vzhledem k tomu, že dívka nemá problémy s učením a myslí stejně dobře, jako zdravé děti.

Zajímavé také je, že se Lizzie narodila s hnědýma očima. Když jí byly čtyři roky, tak pravé začalo měnit zabarvení a lékaři zjistili, že je dívka na toto oko slepá. Do teď se nemohou shodnout na tom, co se stalo, ale Lizzie má nyní jedno oko hnědé a jedno modré.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám