Hlavní obsah

Úplněk může u lidí vyvolávat nekontrolovatelnou agresivitu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Úplněk může mít velký vliv na chování lidí a podle nové australské studie může z některých udělat agresivní stvoření. Spis, který vznikl v australské nemocnici Calvary Mater Newcastle, totiž ukazuje, že jen za prvních sedm měsíců tohoto roku přijala nemocnice 91 pacientů s agresivním chováním. Čtvrtinu z nich přijala přesně v den úplňku, což je daleko vyšší číslo, než by odpovídalo běžnému matematickému průměru.

Foto: Profimedia.cz

Hádáte se bez žádné větší příčiny s partnerem? Zkontrolujte si, zda právě není úplněk. Ilustrační foto

Článek

Nemocnice označila chování agresivních pacientů za ne nepodobné tomu, jak jsou v dnešních filmech popisováni vlkodlaci. Nekontrolovanou agresi prý museli tlumit silnými prášky.

"Někteří z oněch pacientů útočili na zaměstnance jako zvířata. Kousali je, škrábali je a snažili se na ně plivat. Pacienti museli dostat sedativa a být přikurtováni k posteli, protože by si mohli sami ublížit. Jejich chování se podobá chování mytických vlkodlaků," stojí ve studii zveřejněné v magazínu Medical Journal of Australia.

Moderní intoxikace si liší

Ačkoli změna ve vlkodlaka byla většinou značně nechtěná, podle deníku Daily Telegraph si někteří lidé mazali magickou substanci na kůži či inhalovali různé výpary, aby přeměnu z člověka na silnou bestii vyvolali. Hlavní ingrediencí této substance měl být blín s příměsí rulíku. Tyto jedovaté substance mohou navodit delirium, halucinace, a tudíž i iluzi přeměny ve vlkodlaka.

"Moderní vlkodlaci" ovšem používají jinou substanci. Více než 60 procent pacientů, kteří byli s agresí přijati, bylo intoxikováno alkoholem či drogami. Podle nemocnice to však nic nemění na tom, že agresivní nálady a psychická nestabilita jsou častějšími výjevy právě za úplňku.

Reklama

Výběr článků

Načítám